Ennio Morricone

Ennio Morricone

‘Jo, Ennio Morricone, sóc mort’

Carta de comiat d’Ennio Morricone
Carta de comiat d’Ennio Morricone

Així comença la carta de comiat que el compositor italià va escriure per acomiadar-se de la seva família i amics més propers.

Morricone, nascut al Trastevere de Roma el 1928, va morir el passat 6 de juliol a l’edat de 91 anys i deixa un llegat de més de 500 bandes sonores de cinema. Va destacar per la facilitat amb què s’adaptava als diferents gèneres cinematogràfics i pel tractament melòdic de les seves composicions.

Premis

També és evident que no podem mesurar la seva grandesa pels premis obtinguts, però Morricone va guanyar tres premis Grammy, tres Globus d’Or, sis BAFTA, deu David di Donatello, onze Nastro d’Argento, dos premis del cinema europeu, el premi d’honor del Lleó d’Or i el premi Polar Music el 2010. 

En canvi, malgrat estar nominat als Premis Òscar per les bandes sonors de pel·lícules com Dias de cielo de Malik, La Misión de Roland Joffé, Los Intocables de Elliot Ness de Brian de Palma, Bugsy de Barry Levinson i Malena de Giuseppe Tornatore…però no va guanyar el seu primer Premi Òscar a la Millor Banda sonora fins al 2016 per la banda sonora de Los odiosos ocho de Quentin Tarantino. 

Ennio Morricone amb el seu Premi Òscar d’Honor el 2007
Ennio Morricone amb el seu Premi Òscar d’Honor el 2007

Alguna de les seves bandes sonores més conegudes són les de ‘La trilogia del Dólar’, els spaghetti western que Sergio Leone va rodar amb Clint Eastwood com a protagonista. Ja sigui perquè Morricone i Leone van ser companys d’escola, la seva relació personal i professional va ser permanent, una de les més fèrtils de la història de les arts. 

Tarantino

Sembla que Tarantino era fan del compositor romà des de fa temps i, finalment, va aconseguir que Morricone fes la banda sonora de Los odiosos ocho, després de fer servir diverses de les composicions de l’italià a les seves pel·lícules anteriors. Morricone, però, no va tenir una bona relació amb Tarantino, ja que no li agradava la seva forma de treballar. 

A les Biblioteques de Vilanova podreu trobar algunes de les bandes sonores de les seves pel·lícules així com altres de les seves composicions.

I, sobretot, també les pel·lícules on les podreu escoltar. 

Tema principial de la pel·lícula La Missió: L’oboè de Gabriel

Pel·lícules a EBiblio

Lolita d’Adrian Lyne

La batalla de Argel de Gillo Pontecorvo

Investigación sobre un ciudadano libre de toda sospecha d’Elio Petri

Saló o los 120 dias de Sodoma de Pier Paolo Pasolini

Cinema Paradiso de Giuseppe Tornatore

El profesional de Georges Lautner

Pel·lícules a les Biblioteques

Érase una vez en América de Sergio Leone

La Misión de Roland Joffé

Átame de Pedro Almódovar

Hamlet (el honor de la venganza) de Franco Zeffirelli

La ciudad de la alegria de Roland Joffé

Giro al infierno d’Oliver Stone

El bueno, el feo y el malo de Sergio Leone

Per acabar, teniu més informació sobre Morricone i les pel·lícules on va participar aquí i aquí.

Súper 8