El cinema de Billy Wilder

El cinema de Billy Wilder

En Billy Wilder hauria fet 114 anys. El realitzador va néixer un 22 de juny de 1906 a un poble de Polònia que aleshores formava part de l’Imperi Austro-Hongarès. Va començar a treballar com a periodista, feina que el va portar a Berlín.

Allà hi va viure un temps i va començar a treballar com a guionista per l’UFA. Wilder, d’ascendència jueva, va marxar d’Alemanya quan Hitler va arribar al poder, i va acabar als Estats Units. Allà va començar a treballar com a guionista per a la Paramount, i va tenir l’ocasió de col·laborar amb grans directors com William Dieterle, Raoul Walsh, Howard Hawks o Ernst Lubitsch, el seu gran mestre, que havia arribat a Amèrica amb anterioritat.

Com a guionista, Wilder va escriure 60 pel·lícules. Com a director, va realitzar 26 pel·lícules. Va ser guardonat amb set Oscar després d’haver estat nominat en 21 ocasions.

Sobretot, el cinema de Billy Wilder va estar dedicat a la comèdia i a les biblioteques i a la plataforma digital EBiblio trobareu moltes de les seves pel· inclosos clàssics com Con faldes y a lo loco o El apartamento.

Pel·lícules a EBiblio

A la plataforma digital de les Biblioteques trobareu una bona representació de el cinema de Billy Wilder.

Fedora

Fedora, gran estrella de Hollywood retirada a Europa, posa fi a la seva vida llançant-se sota un tren. Durant el seu funeral, el productor Barry Detweiler recorda la seva última trobada on va intentar a convèncer a l’actriu per a tornar al cinema amb, casualment, una adaptació d’Anna Karenina. Però Fedora, misteriosa i esmunyedissa, vivia reclosa amb els seus servents.

Un, dos, tres

C.R. McNamara un alt directiu destinat a Berlín Occidental, rep l’encàrrec de cuidar de la filla del seu cap durant una de les seves visites. Però la noia es fuga i es casa amb exaltat jove comunista i el directiu haurà de convertir al revolucionari en un gendre digne en vint-i-quatre hores.

Berlín, Occidente

Un comitè de congressistes dels Estats Units es trasllada al Berlín de la postguerra per a investigar la moral de les tropes nord-americanes. Entre ells, la més metòdica, una estricta congressista de Iowa que, preocupada pels fets que s’estan produint, decideix investigar qui està protegint a una cantant de cabaret acusada de confraternitzar amb els nazis durant la guerra.

Ariane

La innocent Ariane Chavasse és seduïda per un playboy milionari nord-americà anomenat Frank Flannagan Però aquest ignora que el pare de la noia és el detectiu privat Claude Chavasse. Un clàssic menys conegut del cinema de Billy Wilder.

El apartamento

C. C. Baxter, un modest però ambiciós empleat d’una companyia d’assegurances de Manhattan. Està solter i viu en un discret apartament que presta ocasionalment als seus superiors per a les seves cites amoroses. Té l’esperança que aquests favors li serveixin per a millorar la seva posició en l’empresa. Però la situació canvia quan s’enamora d’una ascensorista que resulta ser l’amant d’un dels caps que usen el seu apartament. Guanyadora de 5 Premis Oscar.

Testigo de cargo

Leonard Vole, un home jove i atractiu, és acusat de l’assassinat de la senyora French, una rica anciana amb qui mantenia una relació de caràcter amistós. El presumpte mòbil del crim era la possibilitat d’heretar els béns de la difunta. Malgrat que les proves en contra seva són demolidores, Sir Wilfrid Roberts, un prestigiós advocat criminalista londinenc, es fa càrrec de la seva defensa.

Con faldas y a lo loco

Joe i Jerry són dos músics del munt que es veuen obligats a fugir després de ser testimonis d’una revenja entre dues bandes rivals. Ja que troben feina i la màfia els persegueix, decideixen vestir-se de dones i tocar en una orquestra femenina. Joe per a enamorar a Sugar Kane, la cantant del grup, fingeix ser un magnat impotent; mentrestant, Jerry és cortejat per un milionari que vol casar-se amb ell.

Per acabar, trobareu més articles sobre cinema clàssic aquí i aquí.

Súper 8