Carlos Ruiz Zafón

Carlos Ruiz Zafón

Amb només 55 anys, el passat divendres 19 de juny va morir Carlos Ruiz Zafón. Ens ha deixat amb la mateixa discreció amb què va desenvolupar la seva carrera professional. Tot i ser, després de Cervantes, l’escriptor espanyol més llegit arreu del món, Ruiz Zafón no es prodigava gaire en actes públics. Feia més de vint anys que vivia a Los Àngeles i la distància va ser una aliada per aconseguir la discreció que buscava.

Va néixer a Barcelona l’any 1964 i Barcelona va marcar de manera determinant la seva obra. Qui l’ha llegit sap que la ciutat és no només un escenari, sinó també un personatge de les seves novel·les.

Trilogia de la Boira

Va deixar la seva feina com a creatiu publicitari l’any 1992 i, un any després, publicà la seva primera novel·la: El príncep de la boira. L’obra va ser guardonada amb el Premi Edebé de Literatura Juvenil i iniciava la denominada Trilogia de la Boira. El palau de la mitjanit i Les llums de setembre en van ser els volums segon i tercer.

Abans d’acabar la dècada dels 90, va veure la llum una altra de les seves novel·les per a joves, Marina, que el mateix Zafón va considerar la seva obra més personal.

El cementiri dels llibres oblidats

Coberta de L'Ombra del Vent

Però no seria fins al 2001 que l’autor va publicar el seu primer llibre per a adults. Era L’Ombra del vent. Va quedar finalista del Premi Fernando Lara i la insistència d’un dels membres del jurat, el també barceloní Terenci Moix, va empènyer l’editorial Planeta a publicar-la. D’aleshores ençà, tot és història. Més de 10 milions d’exemplars venuts arreu del món han convertit L’Ombra del vent en un dels grans fenòmens literaris contemporanis.

Però el fenomen no havia fet més que començar. Va ser el tret de sortida per a la Tetralogia d’El cementiri dels llibres oblidats.

Ruiz Zafón completaria la tetralogia amb El joc de l’àngel, El presoner del cel i El laberint dels esperits.

Milers i milers de lectors van poder seguir al llarg dels anys la història d’en Daniel Sempere, des d’aquella llibreria del carrer de Santa Anna de Barcelona, acompanyat per personatges entranyables com en Fermín Romero de Torres i tants d’altres.

Tot i la seva passió pel cinema (a Los Àngeles no només escrivia els seus llibres, també treballava escrivint guions) sempre es va resistir a vendre els drets de L’Ombra del vent o de qualsevol dels títols de la tetralogia.

El món mitològic de l’autor

Aficionat als dracs, sovint és possible veure a les imatges de l’escriptor algun detall que els identifica: un fermall a la jaqueta o una camisa estampada. Dracs com els que es poden trobar en un bon grapat de façanes i edificis de la seva ciutat, Barcelona, i que el connecten amb el món mitològic i, fins i tot gòtic, que desprenen els seus llibres.

Drac al Pla de la Boqueria, a tocar de la Rambla de Barcelona
Drac al Pla de la Boqueria, a tocar de la Rambla de Barcelona

Si algú no havia llegit encara cap dels llibres de Ruiz Zafón, potser ara s’hi anima. A les biblioteques de Vilanova hi podeu trobar tots els seus llibres:

A eBiblio també hi podeu agafar en préstec llibres de l’autor en format digital.

Funny Girl