Isabel Coixet, Premi Nacional de Cinematografia

Isabel Coixet, Premi Nacional de Cinematografia

Isabel Coixet ha estat reconeguda pel Ministeri de Cultura amb el Premio Nacional de Cinematografia 2020, dotat amb 30.000 euros. El jurat ha lloat el seu “suport” a una nova generació de cineastes, així com el seu compromís amb la igualtat i les causes socials, “que la converteix en un estímul i un referent imprescindible”

El premi s’atorga des de 1980 i en aquests trenta anys d’història l’han rebut vuit dones, essent Josefina Molina la primera dona a rebre’l per la seva tasca com a directora l’any 2019. 

Biografia

isabel coixet kR4G U120119897265FxG 624x385@RC - Isabel Coixet, Premi Nacional de Cinematografia

Isabel Coixet (Barcelona, 1960) va començar a fer pel·lícules amb una càmera Super 8 als deu anys. Es va llicenciar en història i va treballar en publicitat, on va rebre molts premis pels seus anuncis. El 1988 va llançar-se al món del cinema i va dirigir el seu primer llargmetratge Demasiado miedo para morir joven, per la qual va ser nominada al Premi Goya al millor director novel.

El 1996 va dirigir la seva primera pel·lícula en anglès Cosas que nunca te dije, amb els actors nord-americans Andrew McCarthy i Lily Taylor. Des d’aleshores ha anat rodant pel·licules en anglès i espanyol a tot el món. Coixet també ha participat en films col·lectius com Paris, je t’aime i Invisibles i ha realitzat documentals com Aral, el mar perdido, Escuchando al juez Garzón, Marea blanca o la més recent Spain in a day.

Reconeixements

Coixet ha gaunyat 8 Premis Goya, entre molts altres premis, dos a la millor direcció per La vida secreta de las palabras i La libreria. Els darrers anys ha començat a treballar per les grans plataformes de streaming com Netflix, on es pot veure el seu film Elisa y Marcela, o HBO, on es pot veure la sèrie Foodie Love.

A través de la seva productora Isabel Coixet ha donat suport a directores com Elena Trapé, Belén Funes o Liliana Torres

Tot seguit repassem les pel·lícules que podeu trobar a les Biblioteques de Vilanova i també a EBiblio

Inicis

Coses que no et vaig dir mai

L’Ann, una dependenta d’una tenda de fotografia, s’ha traslladat a una ciutat que li és estranya perquè vol estar prop del Bob. Però un dia ell li truca i la deixa. L’Ann intenta suïcidar-se, però més tard troba suport gràcies al telèfon de l’esperança, on treballa com a voluntari el Don, un venedor de cases. 

Mi vida sin mi

Ann té vint-i-tres anys, dues filles, un marit que passa més temps en atur que treballant, una mare que odia al món, un pare que porta deu anys en la presó, un treball com a netejadora nocturna en una universitat a la qual mai podrà assistir durant el dia… Aquesta existència grisa canvia completament després d’un reconeixement mèdic. Des d’aquell dia Ann descobreix un inusual plaer de viure, guiada per un impuls: elaborar una llista de coses que vol fer abans de morir.

La vida secreta de las palabras

En una plataforma petroliera on només treballen homes, hi ha un accident. Una dona solitària i enigmàtica que intenta fugir del seu passat va fins allà per a cuidar d’un treballador que s’ha quedat temporalment cec. Entre tots dos neix una estranya intimitat, plena de secrets, veritats, mentides, humor i dolor. Cap sortirà indemne d’aquesta relació que marcarà les seves vides per sempre.

Paisatges diferents

Mapa dels sons de Tòquio

Coixet ens trasllada a Japó per explicar-nos la història de la Ryu, una noia solitària amb una doble vida: de nit treballa en una llotja de peix a Tòquio i esporàdicament rep encàrrecs com a assassina a sou. Quan la contracten per assassinar en David, un enginyer de so, obsessionat amb els sons de la ciutat japonesa, de seguida sorgeix una connexió entre ells.

Ayer no termina nunca

Barcelona, 2017. Una parella es retroba després de cinc anys de no veure’s i d’haver passat per unes circumstàncies difícils en les seves vides. Quan senten que el passat ja no té importància, de sobte, torna. Les ferides no tancades romanen sempre obertes

Nadie quiere la noche

Groenlàndia, any 1908. Josephine Peary, una dona rica i culta, inicia una expedició al Pol Nord per a reunir-se amb el seu marit, l’explorador Robert Peary. Durant el viatge es troba amb una humil dona esquimal. Malgrat les seves nombroses diferències culturals i personals, ambdues hauran d’unir-se per a poder sobreviure a les dures condicions climàtiques de la tundra a l’Àrtic.

De Llibres

Elegy

Adaptació de la novel·la ‘El animal moribundo’ de Philip Roth. David Kepesh és un carismàtic professor,  orgullós de seduir alumnes que volen provar noves experiències. Però quan Consuela Castillo entra en la seva classe, es converteix en un objecte de desig i en una obsessió per a Kepesh.

La libreria

A la fi dels anys 50 Florence Green decideix fer realitat un dels seus majors somnis: abandonar Londres i obrir una petita llibreria en un poble de la costa britànica. Però, per a la seva sorpresa, aquesta decisió provocarà tota mena de reaccions entre els habitants de la localitat.

Documentals

Invisibles

Documental que presenta cinc històries de persones víctimes de cinc crisis oblidades: dues epidèmies i tres conflictes armats. Coixet va dirigir el capítol “Cartes a Nora”, on tracta sobre les chagas, una malaltia infecciosa que afecta milions de pobres a Hispanoamèrica.

Spain in a day

Documental sobre espanyols (a Espanya i l’estranger) amb l’objectiu de crear una pel·lícula gravada per ells mateixos, en la qual es reflecteixen les pors i els somnis de l’Espanya actual per als espanyols, en una època de grans canvis socials i culturals.

Finalment, recordar-vos que també teniu altres articles sobre la directora catalana al nostre blog.

Súper 8