Escac al destí. Lluís Llach

Escac al destí. Lluís Llach

La novetat d’adults que et proposem aquest mes de setembre és l’últim llibre de Lluís Llach, Escac al destí.

El llibre

Lluís Llach presenta Escac al destí
Coberta: Escac al destí
Coberta: Escac al destí

En primer lloc, cal dir que la història se situa al Regne de Magens. La reina Bal de Guifort, segona esposa del rei Ebrart d’Albir, ha estat assassinada, però això és el que volen fer creure al poble, en un moment en què el regne ha de pensar a designar el successor al tron de Magens.

En segon lloc, l’acció transcorre durant l’edat mitjana, els personatges de la qual són éssers humans amb molta por. Paura que prové per la força de l’espasa i la de la creu. L’església, però, fa d’espia a través de la confessió privada i aquest saber dels religiosos és poder. Orenç, fill repudiat del rei amb la seva primera muller i prebere i canonge de la Capella Reial, és l’encarregat d’investigar el que realment ha passat per ordres del mateix rei.

Orenç, no em vinguis amb bajanades. -El mira rotund-. No creuràs que la Santa Mare Església canvià la confessió pública per la privada sense una reflexió profunda i mesurant-ne els avantatges. Senzillament, si amb la confessió pública escarmentava, amb la privada controla…

Fragment de la primera part del llibre Escac al destí.

Amb capítols curts i la descripció de l’acció en present, la narració és àgil i directa.

Entra a la capella enverinat. Imagina que, en les batalles cos a cos, l’ésser humà sent l’espantós plaer del guerrer que, sobreposat al pànic, desitja travessar el cor de l’adversari i veure’n brollar la sang. Ara, aquest desig el posseix. Camina trepitjant fort la pedra, com si les passions el mantinguessin arran de terra. […]

Fragment de la segona part del llibre Escac al destí.

Espai i llenguatge

Per acabar, cal dir que mentre la lectura avança, els espais i les accions es van visualitzant amb molta claredat. Pel que fa al llenguatge, és molt entenedor, encara que a vegades una mica barroer, però és el desitjat com a mostra de la situació del personatge.

L’autor

Lluís Llach és un personatge molt conegut des de fa molts anys per la seva vessant musical. Cantautor català i compromès amb Catalunya ha esdevingut un puntal de la cultura catalana. Encara que va decidir deixar la música, l’escriptura ha esdevingut la seva passió.

El llibre que et presentem és la seva quarta i última novel·la. La primera fou, escrita fa tot just encara no una dècada, Memòria d’uns ulls pintats, va seguir amb Estimat Miquel, a continuació Les dones de la principal, per acabar amb El noi del Maravillas.

Al Catàleg Aladí pots trobar els seus llibres i la seva música. I a l’eBiblio: Estimat Miquel, Les dones de la Principal i Escac al destí.

I finalment, et detigem que tinguis una molt bona lectura amb aquest viatge a l’edat mitjana!

Goldfinch