El Rei Artús al cinema i la televisió

El Rei Artús al cinema i la televisió

S’han intentat adaptar en diverses ocasions la llegenda de el Rei Artús al cinema i la televisió i se n’ha sortit amb resultats desiguals. 

Ara Netflix estrena aquests dies una nova sèrie ‘Maldita’, basada en una novel·la il·lustrada per Frank Miller que ens explica la història de la jove Nimue i com va convertir-se en la dama del llac, un dels mítics personatges del cicle artúric.

Per començar aquesta entrada, us oferim un recorregut per les adaptacions que podeu trobar a les Biblioteques i a la plataforma de préstec virtual EBiblio Catalunya.

Clàssiques

Un yanqui en la corte del rey arturo de Tay Garnett (1949)

Fotograma de la pel·lícula ‘Un yanqui en la corte del Rey Arturo’
Fotograma de la pel·lícula ‘Un yanqui en la corte del Rey Arturo’

Adaptació de la novel·la de Mark Twain. Explica com un mecànic que rep un fort cop al cap, de manera que acaba transportat a la cort del Rey Artús, on el prenen per un mag, degut al seu gran coneixement sobre el futur. Musical amb Bing Crosby que ha tingut moltes versions i també una adaptació teatral a Broadway. 

Los caballeros del Rey Arturo de Richard Thorpe (1953)

Clàssica pel·lícula que cavalleria que segueix les petjades d’altres pel·lícules d’aventures com ‘Ivanhoe’, també dirigida per Richard Thorpe i també protagonitzada per Robert Taylor, que aquí interpreta a Lancelot.

Ava Gardner entoma el paper de Ginebra i un poc convincent Mel Ferrer el del Rei Artús. La cinta es basa en La muerte de Arturo el relat de sir Thomas Malory, considerat a més pedra fonamental de molts estudis posteriors sobre aquest mite.

Camelot de Joshua Logan (1967)

Pel·lícula que adaptava el musical de Broadway d’Alan Jay Lerner i amb música de Frederick Loewe, que al mateix temps adaptava els llibres de T.H.White. El millor d’aquest grandielocuent musical és el triangle amorós entre Artús, Richard Harris, Ginebra, Vanessa Redgrave i Lancelot, Franco Nero. Com a curiositat, Nero i Redgrave van començar una relació sentimental durant el rodatge.

Acció

El Rey Arturo d’Antoine Faqua (2004)

El productor Jerry Bruckheimer, immers en la producció de Piratas del Caribe, no va voler deixar d’aprofitar l’oportunitat d’explotar la tirada de l’actriu Keira Knightley i la va convertir en una Ginebra guerrera. Un personatge que lluita conjuntament amb Artús i Lancelot per les seves llibertats en una història totalment fictícia, mentre que no deixa de banda el triangle amorós entre els personatges principals.

Rey arturo, la leyenda de excalibur de Guy Ritchie (2017)

Després de realitzar dues pel·lícules sobre Sherlock Holmes, Guy Ritchie va creure que també podia explicar la història d’un altre mite britànic amb el seu particular estil. Així doncs tenim una història medieval explicada amb ritme trepidant, diàlegs afilats, vestuari de John Galliano i fins i tot amb un cameo de David Beckham, ‘amiguete’ del realitzador.

Experimentals

Lancelot du Lac de Robert Bresson (1974)

Fotograma de la pel·lícula ‘Lancelot du Lac’
Fotograma de la pel·lícula ‘Lancelot du Lac’

Un dels films més inclassificables i sorprenents del cineasta francès, on porta a l’extrem els preceptes formals de l’autor, que va deixar per escrit a l’assaig Notas sobre el cinematógrafo. Els cavallers de la taula rodona tornen a Camelot frustrats i exhausts per no haver trobat el Sant Graal. A palau, Lancelot es debat entre el seu amor a Ginebra i la seva lleialtat a Artús. 

Excalibur de John Boorman (1981)

Considerada per molts com la millor adaptació de la llegenda artúrica, aquesta pel·lícula de 1981 sembla sorgida del nostre to 10 sobre viatges psicotròpics al cinema, perquè compta amb un plantejament i posada en escena completament al·lucinògena.  Dintre el fantàstic càsting d’actors britànics i irlandesos trobem a en Liam Neeson, en el seu primer paper al cinema, i la Helen Mirren, entre d’altres, que es van començar una relació durant el rodatge. No ha envellit del tot bé…

Familiars

Merlin el encantador de Wolfgang Reitherman (1963)

Adaptació que va fer Walt Disney de la història d’Artús basada ‘La espada en la piedra’ primer llibre de la saga anomenada Camelot de l’escriptor britànic T.H.White i que, sobretot, explica la infància i adolescència d’Artús i com va arribar a ser rei. 

A la pel·lícula, Artús és un orfe de dotze anys que tothom coneix com ‘Grill’ i que vol ser escuder, però la seva sort canvia al conèixer en Merlí, aquí representant com un tendre i venerable ancià, també l’ajudarà a completar el seu destí.

La espada mágica en busca de Camelot de Frederic DuChau (1998)

Fotograma de la pel·lícula ‘La espada mágica, en busca de Camelot’
Fotograma de la pel·lícula ‘La espada mágica, en busca de Camelot’

Excalibur s’ha perdut i la Kayley, una jove molt valenta que somia ser un cavaller emprèn la seva recerca acompanyada d’en Garrett, un noi cec que coneix el bosc a la perfecció, i un drac de dos caps.

Aquesta revisió del mite compta a la versió original amb les veus de Gary Oldman o Pierce Brosnan, entre altres. La cançó principal de la pel·lícula, interpretat per Céline Dion va guanyar un Globo d’Or a la Millor cançó original i va ser nominat a l’Oscar.

El niño que pudo ser Rey de Joe Cornish (2019)

Versió del mite d’Artús ambientada en l’actualitat i on el protagonista és un nen que troba a Excalibur per casualitat i, per tant, es veu immers en una gran aventura, on ha de lluitar contra la malvada Morgana amb l’ajuda d’un Merlí amb pinta d’adolescent (en realitat és un ancià que té la cara de Patrick Stewart) i convertir-se en el líder que mai va pensar que podria ser per salvar el món.

Sèries de Televisió

Merlin (1998)

Mini sèrie protagonitzada per Sam Neill com a Merlí. La història comença amb el mag, ja amb una avançada edat, que parla de la guerra entre el Rey Uther, pare d’Artús, i el Rei Vortigern i de la seva pròpia història. Creat per la reina Mab, ella necessita el mag com a aliat, ja que vol extendre el Mal al regne. Però Merlí, prefereix ajudar a Uther, encara que tampoc el considera bon Rei, per convertir algun dia Artús en un bon governant.

Acompanyen a Neill grans noms com Helena Bonham Carter, Miranda Richardson, Martin Short, Rutger Hauer o Isabella Rossellini, entre d’altres. Va guanyar quatre Premis Emmy.

Las brumas de Avalón (2001)

Dirigida per l’alemany Uli Edel, aquesta mini sèrie converteix en protagonistes a les dones de la llegendai ens mostra un Artús fortament influenciat per la seva mare, la seva germanastra Morgana, la seva tia, la sacerdotessa Viviane, la Dama del Llac  i, òbviament, la seva esposa Ginebra.

La història, narrada per Morgana, es situa en una època en la qual l’antiga religió, la de la Deessa, i la nova, la de Déu, es troben en plena guerra per coexistir. Per tant, s’exploren els canvis polítics i culturals d’una societat matriarcal a una patriarcal per l’adopció del cristianisme.

Irreverent

Los caballeros de la mesa cuadrada y sus locos seguidores de Terry Jones i Terry Gilliam (1975)

Els britànics Monty Python no van poder evitar fer broma d’aquest gran mite de la seva terra. Per començar, amb els títols de crèdit subtitulats en suec o tot seguit amb l’escena on apareix Artús fent que va a cavall mentre el seu escuder fa el soroll amb dos cocos. Sobretot el metratge està ple de ‘gags’ que faran que no paris de riure. 

Súper 8