Crepes de xocolata d’Hongria a l’estil Gundel

Budapest

Hongria té fama no només per la seva intensa vida cultural i musical sinó també per la seva gastronomia. Els plats tradicionals hongaresos són rics en sabors picants i aromes. Els sabors es basen en tradicions remotes en la condimentació i en els mètodes de preparació. A la tardor tenen una vista espectacular les fileres de páprikas penjant a les parets blanques de les cases del veïnat de Kalocsa, una ciutat a la vora del Danubi.

Gundel a BudapestEls ingredients que mai falten en els plats hongaresos són la carn i els sabors picants. El plat més conegut és el gulash, fet a base de carn de res, cebes, pebrots, és molt popular a la cuina d’aquest país tot i ser molt senzill. L’ús del pebrot i pebre vermell és molt comú, així com l’all. Els fregits es realitzen amb mantega de porc. El Libamáj, plat comú al país, és un plat a base de fetge d’oca molt exquisit a la regió. En la seva cuina, els seus plats principals es componen per carn de porc o peix ben cuit i una guarnició de cogombrets en vinagre.

Una de les característiques de la cuina hongaresa és que s’espesseix la majoria de les sopes i guisats mitjançant una salsa de mantega de porc i farina torrada. Aquesta, a més d’espessir els aliments, juga un paper important en la formació de la gamma de sabors. La seva ocupació és també important des del punt de vista nutritiu, en preparar les verdures o llegums a la francesa o l’anglesa, es perden vitamines i valuoses sals minerals que es dissolen en l’aigua en què bullen, mentre que la cuina hongaresa serveix aquest brou deliciós, espessit de la manera ja dita, en forma de sopa cremosa, amb les verdures o llegums dins.

mapahungria.jpgJa fa un segle que va aparèixer un dels postres més aclamats al país, la crep Gundel. Aquesta creació del que llavors va ser propietari del Restaurant Gundel, qui alhora era un excel·lent cuiner i reboster, Károly Gundel, gairebé sempre figura a la carta dels restaurants hongaresos.

I no precisament per venerar les tradicions, sinó perquè aquestes postres, culminació dels saborosos dinars hongaresos, és el favorit de molts.

En conèixer els seus components, amb una mica d’imaginació, podran provar aquest crep a casa. La fina galeta fregida s’omple amb mató, enriquit amb rom, panses, pela de llimona i nou mòlta, i es cobreix amb una salsa de xocolata amb vainilla.
 
 

IngredientsIngredients

Per a la salsa de xocolata:

crepes1.jpg3 rovells d’ou
20 grs. de peles de taronja confitades
30 g. de sucre
50 g. de mantega (per fregir)
180 g. de nous
100 g. de xocolata
5 dl. de llet
1 culladareta de vainilla
1 ó 1,5 dl. de nata

Pel farciment:

12 creps
1,5 d. de rom de 50 º o 60 º
2,5 dl. de llet
15 g. de farina
40 grs. de panses
80 o 100 g. de sucre
120 g. de sucre
canyella en pols
50 g. de cacau

 
 
PreparacióPreparació:

El dia anterior, posar a remullar en rom les panses i les peles de taronja confitades i tallades a tires. A l’altre dia, moldre les nous per al farciment de manera que aquest no sigui tan fi com la farina ni tan gruixut que quedi en trossos. Bullir la nata, afegir les nous, el sucre, un pessic de canyella, les panses i les peles de taronja escorregudes (si cal, agregant-li una mica més de llet) i coure-ho tot durant 1 o 2 minuts fins a obtenir una massa que es pugui untar bé. Quan es refredi una mica, afegir la meitat del rom. Després, fer 12 creps, emplenar-les, enrotllar i mantenir-les calentes.

Per a la salsa de xocolata, bullir la llet amb sucre i vainilla. Fondre la xocolata al forn, batre la nata (crema de Chantilly). Després, barrejar els rovells d’ou amb el sucre, afegir el cacau, una mica de farina i llet freda, regirar tot fins que estigui cremós. Afegir la xocolata i, a poc a poc, la llet bullint, sense deixar de remenar amb les varetes. Escalfar tot a foc mitjà fins al punt d’ebullició, però sense deixar que bulli. Retirar del foc i seguir remenant la crema, després, afegir gradualment la nata batuda i, finalment, l’altra meitat del rom. La crema no ha de quedar massa dolça, però se li pot afegir més sucre en pols, segons la qualitat de la xocolata i el gust de cadascun.

Daurar pels dos costats les creps ja farcides en una paella amb mantega, posar-les en una font de vidre preescalfada, la crema ben calenta ha de ser abocada només en el moment de servir.

La recepta original

Llibres

 • Las almas juzgadas
 • Los dias contados
 • El Reino dividido
 • Guies de viatge

 • Hungria: El Pais Aguilar
 • Budapest y Hungria (Rumania)
 • Budapest, Hungria: Anaya Touring
 • Pel·lícules

 • Cuentos de Hungria
 • Budapest

  Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  Morello