‘Bosques de luz’ de José Manuel Ballester

Bosques de luzEntre les novetats presentades la darrera setmana destaca aquesta obra singular tan pel seu contingut com pel fet de ser l’únic exemplar existent a la Xarxa de Biblioteques de la província de Barcelona.
Es tracta del llibre Bosques de luz, catàleg de l’exposició fotogràfica realitzada per José Manuel Ballester entre el 7 de febrer i el 28 d’abril d’aquest 2013 a l’espai Tabacaler. Espacio Promoción del Arte de Madrid.

A través de mig centenar de fotografies l’exposició mostra els últims vuit anys de treball d’aquesta artista madrileny, pintor i fotògraf, distingit amb el Premi Nacional de Fotografia 2010 per la seva trajectòria personal i per la seva singular interpretació de l’espai arquitectònic i la llum. La rigorosa selecció de fotografies que es presenten en aquest llibre permet apreciar l’evolució que ha anat experimentant la seva obra al llarg d’aquesta darrera dècada.

Exposición 'Bosques de luz'
L’obra de Ballester gravita entorn tres claus fonamentals: el temps, la llum i l’espai, elements que mostren la frontera entre mons aparentment oposats però que realment es troben molt interrelacionats: la abstracció i la figuració. En paraules de les comissàries de la mostra, María del Corral i Lorena Martínez de Corral, “l’artista no es proposa desenvolupar un llenguatge fotogràfic específic, si no emprar l’objectiu com testimoni per justificar, registrar, matisar i interrogar l’actualitat i el progrés”.

L’autor reivindica les enormes possibilitats que brinda la fotografia digital com aliada en el que ell mateix denomina una nou ‘pictorialisme’. En paraules d’ell mateix en aquesta exposició “apareixen els temes que més he freqüentat durant els últims anys: paisatges urbans, temes industrials, la sèrie d’espais ocults i, per últim, paisatges naturals que, en certa manera, reviuen els meus primers neorromàntics pintats allà pels anys vuitanta i que afloren en clau fotogràfica. Crec que el meu treball fotogràfic s’enriqueix de la pintura, activitat que segueixo realitzant i que d’alguna manera està molt present en aquesta mostra”.

Exposició 'Bosques de luz'

José Manuel Ballester (Madrid 1960) és llicenciat en Belles Arts per la Univ. Complutense de Madrid (1984). La seva carrera artística es va iniciar amb la José Manuel Ballesterpintura amb un especial interès per la tècnica de les escoles italiana i flamenca dels segles XV i XVIII. A partir de 1990 va començar a conjugar pintura i fotografia.
A més d’altres premis (com el Nacional de Gravat o el Goya de Pintura de la Villa de Madrid) el 2010 va rebre el Premi Nacional de Fotografia per la seva trajectòria personal, la seva singular interpretació de l’espai arquitectònic i la llum i una renovació destacada en l’ús de les tècniques fotogràfiques.

Les seves obres formen part dels fons del Museu Reina Sofía, Museu Marugame d’Art Contemporani Espanyol de Japó, IVAM de València, Museu d’Art de Miami, la Central Academy of Fine Arts de Pekín, 21 Century Museum de Kentucky i el Museu Guggenheim de Bilbao entre altres.
Entre les seves nombroses exposicions en destaquen “Lugares de Paso” (Valencia 2003), “Setting Out” (Nueva York 2003) o “Habitación 523” (Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía, Madrid 2005), i més recentment “Fervor de Metrópolis” (Pinacoteca del Estado de Sao Paulo, 2011) o “Espacios Ocultos” a l’Acadèmia d’Espanya a Roma (2012).

En el següent vídeo es pot veure un reportatge que es va realitzar en motiu de la seva exposició Bosques de luz a Madrid:

Spro_3