Dones i literatura de terror

Dones i literatura de terror

Ara que s’apropa Tots Sants a Catalunya, Halloween als països anglosaxons o el Día de los muertos a Mèxic és un bon moment per parlar de dones i literatura de terror. 

Quan pensem en aquest tipus d’històries ens vénen al cap noms d’autors com Poe, Lovecraft, Stoker o Stephen King com a referents indiscutibles del gènere de terror. 

Però avui volem reivindicar que també hi ha moltes dones autores que han cultivat aquest gènere amb excel.lència com Ann Radcliffe, Shirley Jackson o Joyce Carol Oates, entre d’altres.

Pioneres

Ann Radclife

Retrat de l'escriptora Ann Radcliffe

Considerada una de les fundadores de la literatura gòtica, Radcliffe Va publicar Los Castillos de Athlin y Dunbayne el 1789. Ambientada a Escòcia, aquesta obra va rebre poca atenció per part de la crítica i el públic, però va fixar el to que predominaría en la resta de la seva producció.

A les seves històries sempre apareixen joves innocents i heroiques, un castell tètric i misteriós, i un senyor més misteriós encara, de passat fosc i en l’entorn d’un paisatge també inquietant.

Mary Shelley

Mary Shelley 171194034x 56aa23a43df78cf772ac879d 150x150 - Dones i literatura de terror

El màxim exponent de les dones i literatura de terror és l’autora de Frankenstein o el modern Prometeu.

Mary Shelley va ser filla del filòsof i polític William Godwin i de la filòsofa i pionera feminista Mary Wollstonecraft. Es va criar en un ambient profundament literari i bohemi i va inventar la història de Frankenstein durant unes vacances d’estiu amb el seu marit Percy B Shelley i amics com Lord Byron.

Recentment s’ha publicat El último hombre, una distopia en la qual imagina com serà la societat del segle XXI després d’haver estat arrasada per una plaga. El llibre es va publicar originalment en 1826, així que a l’habilitat de Shelley per a causar por també se li podrien afegir unes certes dots de videncia.

Segle XX

Shirley Jackson

Retrat de l'escriptora Shirley Jackson

Va publicar el seu primer relat ‘La loteria’ el 1968 a la revista New Yorker i va escandalitzar tant al públic, que alguns usuaris van donar de baixa la seva subscripció. Alguns dels seus títols s’han adaptat al cinema, al teatre o a la televisió. Al 2018 Netflix va convertir la seva novel·la La maledicció d’Hill House en una sèrie de deu capítols

Enguany es celebren 55 anys de la seva mort i s’ha estrenat el film ‘Shirley’, protagonitzat per l’actriu Elisabeth Moss. Malgrat que no parla d’algunes vessants de la seva vida, com la maternitat, si permet apropar-se una mica a l’escriptora. Jackson va tenir problemes de salut mental, un marit infidel i patia d’agorafòbia.

Joyce Carol Oates

joyce carol oates by marion ettlinger hires 70627f72987993a9c6ad1332b4b5ece5 150x150 - Dones i literatura de terror

Gòtica, inquietant…L’escriptora nord-americana ha escrit més de quaranta obres, ha guanyat importants premis i ha sigut finalista del Pulitzer en dues ocasions. El seu nom ha sonat moltes vegades pel Premi Nobel.

Les seves obres barregen els elements gòtics amb l’observació social. També reuneixen els elements típics d’aquest gènere: les forces inconscients, la seducció, l’incest o la violència. Un altre tema que tracta sovint és l’emancipació de la dona.

Contemporànies

Mariana Enríquez

1575557128 966615 1575557653 noticia normal 150x150 - Dones i literatura de terror

Va guanyar el Premi Herralde de novel·la 2019 amb la seva novel·la Nuestra parte de noche.  Per tant, l’èxit de la novel·la ha fet que es recuperin algunes de les seves obres anteriors.

A la novel·la, la clàssica novel·la de terror sobrenatural anglosaxona es dona la mà amb les tradicions maputxes barrejades amb aspectes tràgics de la dictadura argentina.

El llibre narra el viatge d’un pare i un fill a les catarates d’Iguazú, està ple de rites, presències inexplicables, foscor, diferència de classes, una dictadura brutal i relacions familiars espinoses.

Sarah Moss

a2cdc083a9023beca87af3cefd73bc1ddd7e1cb5 300x169 - Dones i literatura de terror

La seva darrera obra Mur fantasma, alerta dels perills d’idealitzar el passat i la vida a la natura. El llibre no fa servir elementes clàssics del terror gòtic però si elements com el simbolisme dels rituals.

La novel·la explica la història d’una adolescent que participa al costat de la seva família en una simulació de com vivien els britànics en l’Edat de Ferro. Acompanyen a un professor d’arqueologia i als seus alumnes, però l’experiència cada vegada té menys de teatre i més de realitat.

Súper 8