H.P. Lovecraft

LovecraftFigura indiscutible de la literatura fantàstica, creador d’una narrativa única amb una mitologia pròpia i fundador d’un moviment literari anomenat Terror Còsmic. Aquests són alguns dels qualificatius que defineixen H. P. Lovecraft, autor nord-americà de qui avui es commemora el 125è aniversari del seu naixement.

Nascut un 20 d’agost de 1890, Howard Philips Lovecraft ja de ben petit va nodrir-se llegint sobre mitologia, astronomia i ciències fet que, anys més tard, reflectiria en els seus relats. A més a més, també hi influirien l’obra d’Edgar Allan Poe i el paisatge de la seva Nova Anglaterra natal. En l’àmbit més personal, Lovecraft va destacar per un caràcter difícil i conservador ja que va ser educat seguint el classisme més rígid i va estar influenciat per una mare conservadora amb qui va viure gairebé sempre. Així doncs, la sobreprotecció materna, una salut fràgil i la solitud determinarien la vida i l’obra de Lovecraft.

Al llarg de la seva vida, l’obra de Lovecraft va veure la llum en premsa especialitzada i no va ser fins que va morir que els seus relats es van publicar conjuntament. Malgrat que la seva obra no va ser gaire extensa, un cop mort va aconseguir la fama i la repercussió que en vida no va tenir. De fet, podem dir que va malviure com a corrector d’altres escriptors.

Lovecraft_tombaQuant a la seva obra, el mateix Lovecraft va dir que tots els seus textos estan basats en la llegenda que diu que temps enrere al nostre planeta hi vivia una altra raça que en va ser expulsada i que continua vivint fora d’aquest món amb la intenció de tornar-hi. 125 anys després del seu naixement la seva obra encara és discutida, fins i tot pels aficionats a la literatura de terror. Hi podem trobar veus tant a favor com en contra. El que és un fet és la influència de l’univers creat per Lovecraft en autors actuals, com ara Stephen King o Neil Gaiman. I no només ha influït Lovecraft en d’altres autors, també jocs de rol com La llamada de Cthulhu (de què s’han venut més de 300.000 còpies) s’han inspirat obertament en l’univers Lovecraft.

H.P. Lovecraft va morir amb només 46 anys el 15 de març de 1937 a causa d’un càncer de colon diagnosticat tot just un mes abans.

Documental sobre H.P. Lovecraft:

Algunes de les seves obres són: Les rates de les parets, Los mitos de Cthulhu, El color que cayó del espacio o El horror de Dunwich. A les biblioteques de VNG hi pots trobar algunes de les obres d’aquest autor.

Biblioteca Joan Oliva i Milà.

Funny Girl