Quien pierde paga, Stephen King

Portada Quien pierde pagaLa dilatada trajectòria literària d’Stephen King està irremeiablement associada al gènere fantàstic i de terror. Per a sorpresa, o no, de molts, ara fa un parell d’any l’escriptor de Maine va treure el cap en el gènere policíac, amb notable èxit, la veritat. El seu debut en el thriller, Mr Mercedes, li va reportar el Premi Edgar 2015 a la Millor Novel·la (guardó que concedeix l’Associació d’Escriptors de Misteri). Aquella primera novel·la negra encetava la trilogia Bill Hodges de la qual ara arriba el segon volum: Quien pierde paga.

Tot i ser una trilogia, el cert és que els llibres poden ser llegits de manera separada. La trama de cadascuna de les novel·les comença i acaba en cadascun dels títols, si bé hi ha un trio de personatges que repeteixen en tota la sèrie. Parlem de Bill Hodges, un policia jubilat, i del seu peculiar tàndem d’ajudants: Jerome Robinson i Holly Gibney.

Mr Mercedes arrencava amb un assassinat múltiple. Un boig, al volant d’un Mercedes robat, envestia un grup de persones que feien cua per aconseguir una feina. Quien pierde paga arrenca, al seu torn, amb un robatori.

logo blog genere negre_AMB LLETRESEl protagonista de Quien pierde paga és Morrys Bellamy, un lector fanàtic, seguidor fidel del personatge de ficció Jimmy Gold. L’escriptor que va donar vida a aquesta criatura fictícia és el famós autor John Rothstein, que amb només tres novel·les protagonitzades per Gold va aconseguir fama, diners i prestigi. Inesperadament, Rothstein va deixar de publicar, però no pas d’escriure -si més no, aquest és el rumor que corre- i Morrys Bellamy no està disposat a quedar-se de braços plegats. El seu pla és entrar a la casa de Rothstein i prendre-li els diners i els manuscrits que, de ben segur, té a la caixa forta. Ha de saber com sigui alguna cosa més del seu personatge favorit.

Morrys Bellamy acaba a la garjola per un altre crim, però abans de ser detingut, amaga el seu botí. Dècades després, un jove de 13 anys sense gaires recursos, Pete Saubers, topa amb el tresor. Sense saber-ho, es posa en perill a ell mateix i a la seva família. Després de 35 anys, Bellamy torna a estar en llibertat. Ara sí, Hodges, Robinson i Gibney entraran en escena per protegir-los.

Portada Quien pierde paga_rodonaPrimeres pàgines.

Stephen King recupera el prototipus de lector fanàtic que, ara fa gairebé 30 anys, va crear per primera vegada. Es tractava de la novel·la Misery i la seva protagonista, Annie Wilkes. Portada al cinema, Annie Wilkes va ser magistralment interpretada per Kathy Bates, guanyadora d’un Oscar per aquest treball.

Els seguidors d’Stephen King i els lectors de novel·la negra no poden deixar passar Quien pierde paga. Reserveu-la a la Joan Oliva!

STEPHEN KING_rodonaStephen King a VNG.

Biblioteca Joan Oliva i Milà.

Funny Girl