El Premi Protagonista Jove al Club de Lectura per a Nois i Noies

Protagonista JoveEl Consell Català del Llibre Infantil i Juvenil (ClijCAT), en col·laboració amb l’Associació Catalana d’Amics del Llibre Infantil i Juvenil, convoca el 14è Premi de Literatura «Protagonista Jove» amb el propòsit d’estimular la lectura d’imaginació en els nois i noies.

A tal efecte, una comissió d’experts en literatura per a joves ha seleccionat els vuit llibres en català, quatre per a cada grup d’edat. La selecció de llibres s’ha fet d’entre els publicats entre el juliol de 2008 i el juny de 2009. 

Al Club de Lectura llegirem els llibres seleccionats per aquesta comissió d’experts per la franja de 13-14 anys.

Suzanne Collins

Portada

Els Jocs de la fam és el primer volum d’una trilogia i ens explica com un passat de guerres ha deixat els 12 districtes que divideixen el país sota el poder tirànic del “Capitoli”.

Ningú pot sortir dels límits del seu districte, només una noia, la Katniss Everdeen gosa desafiar les normes quan seleccionen la seva germana petita per anar al programa de televisió, els Jocs de la Fam, on nois i noies dels diferents districtes han de lluitar a mort fins que quedi un sol supervivent. La Katniss hi va en el seu lloc i intentarà imposar els seus propis principis per sobre els desitjos dels tirans. 

Suzanne Collins (Connectiucut, 1964) s’ha dedicat a la televisió escrivint per nens i joves. Ha estat guionista de diversos programes de la cadena nord-americana Nickleodeon. Els jocs de la fam és la seva primera novel·la.

Jenny Valentine

PortadaViolet Park ens explica la història d’un noi troba una urna amb les cendres d’una dona que no coneix i decideix investigar qui era.

De mica en mica anirà fent encaixar totes les peces de la història sorprenent de la Violet Park, i alhora descobrirà moltes coses de si mateix i de la seva pròpia família, en una recerca intrigant i plena d’humor que li canviarà la vida.

Jenny Valentine (Cambridge, 1970) va estudiar literatura anglesa i treballa des de fa molts anys a una botiga de menjar orgànic, on diu que ha conegut els personatges que han inspirat els seus llibres. Violet Park va ser la seva primera novel·la i va guanyar el Guardian Children’s Fiction Prize 2007. 

Tonke DragtPortadaCarta al Rei ens explica les aventures del jove Tiuri, aspirant a cavaller del rey Dagonaut. Un desconegut li demana ajuda i ha de fer arribar urgentment una carta de vital importància al Cavaller Negre de l’Escut Blanc per tal que la porti al rei Unauwen.

Tiuri serà l’encarregat de portar la misteriosa carta. Evidentment la tasca no serà gens fàcil per a un noi de 16 anys, que haurà d’afrontar diversos perills a través dels regnes de Dagonaut i Unauwen. 

Tonke Dragt (Jakarta, 1930) va estar en un camp de concentració junt amb la seva mare i germanes durant la Segona Guerra Mundial. Carta al Rei va ser el seu segon llibre i va tenir un èxit immediat. Publicat el 1962 va ser escollit millor llibre infantil de l’any a Holanda. Posteriorment, el 2004, aquesta mateixa obra va ser reconeguda com el millor llibre infantil dels últims 50 anys al seu país.  Maite CarranzaPortada

Màgia d’una nit d’estiu ens explica les aventures de la Marina, l’Àngela, en Patrick i en C.C. al món màgic dels Tuatha Dé Danann amb el rei Finvana, la reina Oonagh i els uns malvats pixies que els hi faran la vida impossible fins a fregar gairebé la bogeria.

Hi ha atemptats, assassinats, bromes, confusions, segrestos. Màgia i realitat conflueixen en una màgica nit d’estiu.

Maite Carranza (Barcelona, 1958) va estudiar la carrera d’Antropologia. Abans de dedicar-se plenament a la creació de novel·les i guions, va ser professora en un institut de Batxillerat. Ha publicat més de quaranta títols, ha estat guardonada amb importants premis literaris, entre els quals destaquen el Premi de la Crítica Serra d’Or i el Premi EDEBÉ de literatura infantil, i ha estat traduïda al francès, al portuguès, al grec i al polonès.

El Club de Lectura per a Nois i Noies de la Biblioteca Armand Cardona comentarem aquests llibres el 30 de gener a les 17 h. Esteu convidats a participar-hi!

Súper 8