11 M, la novela gráfica

CobertaEl proper dissabte dia 20 de juny a les 19h, tindrà lloc a la Biblioteca Armand Cardona Torrandell la presentació del còmic 11M, la novela gráfica, de l’editorial Panini Comics. 

Aquesta presentació anirà a càrrec dels guionistes Pepe Gàlvez i Antoni Guiral, i del dibuixant Joan Mundet. 

Tothom encara té present tot el que va passar aquell 11 de març de 2004 quan un brutal atemptat terrorista dels radicals islamistes va sacsejar Madrid, acabant de cop i volta amb la vida de 191 persones i deixant milers de ferits. 

Antoni Guiral i Pepe Gàlvez, guionistes de la història, van veure en el còmic un mitjà que podia ajudar a “entendre el que va passar, plantejar per què va passar i entendre la repercussió d’un succés que no ens és aliè i que va trencar la vida d’una població”. 

La lectura de la sentència, que va efectuar el jutge Javier Gómez Bermúdez el 31 d’octubre del 2007 és el punt de partida de la novel·la gràfica. La idea d’utilitzar la pròpia sentència com a fil conductor es deu a la intenció de fer accessible un tema complex per al gran públic, però, a més de mostrar els fets provats, amb el Pàgina 47judici, el còmic ha volgut endinsar-se en la cara humana de la tragèdia amb l’ajuda de tres personatges ficticis. 

Escrita i dibuixada al llarg de més d’un any, aquest còmic exposa els sentiments d’aquells a qui l’atemptat de l’11-M va canviar la seva vida. Guionistes i dibuixant s’han documentat a tots els nivells per tal de dotar a aquesta obra d’un valor testimonial i documental. 

El pròleg del llibre és a càrrec de Pilar Manjón, presidenta de l’associació 11M Afectados por el terrorismo.

Antoni Guiral és tècnic editorial, guionista, teòric, crític i investigador sobre tebeos i ha estat director del Saló del Còmic de Barcelona. 

Pepe Gálvez és guionista, crític especialitzat i comissari d’exposicions.   

Joan Mundet és dibuixant, pintor i il·lustrador. Des de l’any 2000 il·lustra la sèrie de novel·les Las aventuras del capitán Alatriste de l’escriptor Arturo Pérez-Reverte.

Més informació:

Entrevista a Toni Guiral a Guía del Cómic 

Vídeo sobre el còmic a TVE

Súper 8