Roser Capdevila, Medalla d’Or de la Generalitat de Catalunya

Roser Capdevila, Medalla d’Or de la Generalitat de Catalunya

Aquest mes de setembre la il.lustradora Roser Capdevila ha estat guardonada amb la Medalla d’Or de la Generalitat de Catalunya.

La il·lustradora Roser Capdevila rep la Medalla d'Or de la Generalitat -  exterior

Roser Capdevila, nascuda a Barcelona l’any 1939 és il.lustradora i és coneguda internacionalment arran de la publicació de l’adaptació cinematogràfica de Les Tres Bessones.

El Suprem retorna a la creadora de 'Les tres bessones' la propietat de la  seva obra | Actualidad | EL PAÍS Catalunya

Les seves filles trigèmines

Inspirant-se en les seves tres filles Teresa, Anna i Helena, l’any 1983, crea els personatges de Les tres bessones.

Roser Capdevila | opiniones (de mercè perelló)

Els llibres han estat traduïts a 35 llengües i va propiciar la creació d’una sèrie de televisió el 1994, quan en aquella època no hi havia nenes protagonistes dels dibuixos animats, que s’han emès a 158 països.

La Bruixa Avorrida

Roser Capdevila confessa que la Bruixa Avorrida està inspirada en la senyora Pilar, una mestra que va tenir durant la postguerra, i que segons la il.lustradora es dedicava a humiliar les criatures.

La Bruixa Avorrida - Super3

Així doncs, si tigués davant a Doña Pilar li diria: “Doña Pilar, ¿has visto qué historia he montado yo con tu mala leche? Y he tenido piedad. Perquè l’he dibuixada bona”. De fet la bruixa és bona, al costat d’aquesta dona., segons la Roser.

Trajectòria

Interessada de ben jove pel dibuix va ingressar a l’Escola Massana de Belles Arts de Barcelona. L’any 1980 va començar a escriure i il·lustrar llibres infantils, així com obres de divulgació i d’entreteniment per a joves i adults.

Col·laboradora durant la dècada del 1970 de l’edició francesa de la revista infantil Cuca Fera i als 80  va començar a il·lustrar llibres de text per a infants amb els seus dibuixos.

L’any 2018, va publicar el llibre de memòries La nena que volia dibuixar on obre el pany de la seva infantesa: un món marcat per la postguerra, el poder de l’Església, i pels intents insistents d’adoctrinament.

Malgrat tot plegat, ella va poder crear el seu món.

Les seves il.lustracions es caracteritzen per un estil simple, però amb una caricatura fresca i dinàmica. Així mateix, s’ha destacat per un sentit de l’humor i unes situacions molt originals.
De fet segons Roser Capdevila l’humor va bé, és imprescindible.

Premis i reconeixements

Aayla Green