Geografies Literàries – Iran

Fins el 15 d’abril podeu trobar al vestíbul de la Biblioteca una guia de lectura i tot tipus de documents sobre l’Iran, el segon país que visitem en el nostre recorregut per les Geografies Literàries de cultures no gaire conegudes d’arreu del món. 

Iran, el nom oficial del qual és República Islàmica d’Iran (Jomhuriyat-e Eslami Iran o Yomhūrī-ye Eslāmī-ye Īrān; en persa, جمهوری اسلامی ایران), és un estat d’Orient Mig (Àsia). Des del 1r mil·lenni a. C. fins a 1935 va ser conegut a Occident com Pèrsia, actualment aquest nom segueix sent vàlid i acceptat juntament amb el d’Iran.   Avui dia, Iran és més conegut pel fonamentalisme religiós i les armes nuclears que no pas pel seu art o la seva cultura de tradició mil·lenària.

Tot i així, cal destacar el seu cinema, que actualment no pot faltar a cap festival de renom com els de Cannes, Venècia o Berlín.  

Directors com Abbas Kiarostami, Bahman Ghobadi o la saga familiar dels Makhmalbaf (amb Mohsen, el pare, Samira i Hana, les filles) han aconseguit situar Iran al mapa malgrat les difícils condicions econòmiques i socials amb les que conviuen. 

Portades

Com sempre, podreu trobar algunes de les pel·lícules d’aquests realitzadors a la Biblioteca.

Per saber-ne més: 

Propostes de cinema iranià per Isabel Ruiz

Paradoxes del cinema iranià per Javier Martín i Nader Takmil Homayoun

Súper 8