Club de Lectura de Ciència Ficció. Flors per a Algernon

Club de Lectura de Ciència Ficció. Flors per a Algernon

Dilluns dia 10 es va fer la trobada del club, i es va comentar el llibre que hem llegit titulat “Flors per a Algernon” de l’escriptor Daniel Keyes.

La novel·la

Aquesta novel·la ens explica la història de Charles Gordon, un discapacitat mental que ha arribat a la trentena relativament integrat a la societat. Treballa, té amics, és simpàtic i té la sensació de ser estimat. Acudeix a classes de lectura amb la Srta. Alice per a discapacitats i té un gran interès per aprendre.

La seva vida farà un gir radical quan entra a formar part d’un experiment científic que s’havia dut a terme anteriorment amb un ratolí anomenat Algernon. Les proves són per veure les conseqüències d’aquesta cirurgia del cervell en un humà. La intervenció ha estat un èxit, però Algernon comença a manifestar canvis de conducta que inquieten els científics ¿Afectarà d’igual manera Charlie?

Afectacions a Charles Gordon

algernon - Club de Lectura de Ciència Ficció. Flors per a Algernon

Tot aquest procés i les seves conseqüències són explicades a través dels informes de progrés escrits per Gordon, i són un recorregut per la ment i el cor dels humans protagonistes.

La seva capacitat racional li atorga una òptica que li permet adonar-se de les circumstàncies on va ser la riallota de molts. Pren consciència de la maldat de l’ésser humà, un altre tipus de crueltat humana, diferents del maltractament físic i verbal que també va haver de rebre al si de la seva pròpia família.

Paradoxalment, el fet de desenvolupar una intel·ligència notable provoca un gran rebuig al seu entorn: són molts els que tenien la necessitat de sentir-s’hi per sobre.

Conclusions

Keyes Daniel - Club de Lectura de Ciència Ficció. Flors per a Algernon

Daniel Keyes, avançant-se a la seva època, ens obsequia amb un dels viatges interiors més apassionants de la ciència-ficció.

Ens hem plantat moltes preguntes Què és la intel·ligència? Ens implantaríem un dispositiu cibernètic per ser millor en algun aspecte? Què és ser normal? …

D’aquesta novel·la ens enduem moltes sensacions sobre l’estudi de la personalitat, de les descripcions d’un viatge emocional, etc… Però sobretot ens enduem aquella sensació d’un llibre que quan el llegeixes t’emociona, un llibre que tornaràs a llegir.

J. Walquer