Club de Lectura de Ciència Ficció. El Despertar del Leviatan

Club de Lectura de Ciència Ficció. El Despertar del Leviatan

Dilluns 12 de setembre va tenir lloc la primera trobada al club de ciència ficció després de les vacances d’estiu, durant les que hem llegit El despertar del Leviatán, escrita per James S. A, Corey, pseudònim utilitzat pels escriptors Daniel Abraham i Ty Franck, i que va ser publicada el 2011.

James S.A,Corey
James S.A,Corey

El Despertar del Leviatan

És el primer lliurament de la saga The Expanse que consta de nou llibres i vuit novel·les curtes relacionades amb aquests mons.

El plantejament d’El Despertar del Leviatan és atractiu: la humanitat s’ha expandit pel Sistema Solar, hem colonitzat Mart, el cinturó d’asteroides, diverses llunes de Saturn i de Júpiter… la humanitat viu i comercia a gran escala, mentre es viu en una espècie de calma tensa, una mena de guerra freda intergalàctica, on la Terra i Mart, les dues súper potències militars, es mantenen en alerta constant pel que pugui passar.

La novel·la arrenca plantejant un misteriós accident, el desencadenant que posar en marxa l’acció. Hi ha dos bàndols: d’una banda un policia amb problemes personals seriosos i de l’altra la tripulació d’una nau transportadora d’aigua que, com passa en aquests casos, es troben embolicats en una situació que els supera amb escreix.

Protagonistes

El despertar del Leviatan - Club de Lectura de Ciència Ficció. El Despertar del Leviatan

Tota aquesta situació la veiem a través dels ulls de James Holden, un ex-soldat de la terra que treballa com a segon en un vaixell de càrrega espacial, que es dedica a transportar gel anomenat Canterbury. La seva vida canvia radicalment després d’un incident inesperat que l’obliga a lluitar per la seva vida i la dels seus mentre viu aventures per l’espai.

D’altra banda, James comparteix el protagonisme de la novel·la amb Josephus Miller, inspector de policia d’una de les estacions del cinturó anomenada Ceres. Miller rep l’encàrrec de trobar una noia de família rica i tornar-la a casa, a l’hora que és testimoni de com aquest delicat equilibri en què vivien es va trencant.

Elements

Al mig d’aquesta trama apareixen grans idees, grans conceptes com el racisme que hi ha entre els cinturians i els terrestres o els nascuts a Mart, el poder de les corporacions, el capitalisme a ultrança, el problema del colonialisme i l’esclavatge modern. I l’aparició de la protomolècula, un virus, una arma, una mica d’origen extragalàctic que canvia tot l’univers.

J. Walquer