Dones de Còmic

Dones de Còmic

Per commemorar el Dia Internacional de la Dona, la Biblioteca Armand Cardona ha preparat una guia i una taula amb les darreres novetats de còmics fets per dones. 

A poc a poc, les autores de còmic es van fer un lloc a la indústria per mèrits propis. En els darrers anys han augmentat exponencialment el nombre de dones que es dediquen al món del còmic, tant dibuixants com guionistes.

Per exemple, a la darrera selecció de ‘Esenciales’ del darrer semestre de l’ACD Còmic trobem ja fins a 9 còmics fets per dones. Els últims anys autores com Ana Penyas, Laura Pérez-Vernetti, Emil Ferris, Raina Telgemeier o Rumiko Takahashi han rebut reconeixements a diversos festivals de renom. 

Autoras de Còmic

Entitats com el Col·lectiu d’Autores de Còmic treballen sobretot per agrupar en un col·lectiu a totes les autores (i autors) que lluiten per la igualtat real i efectiva en un mercat tradicionalment dominat per l’home. 

A més a més, el col·lectiu lluita per fer del mercat del còmic un espai igualitari, on es reconeix a les autores pel seu treball, pels seus mèrits, sense fer al·lusió al seu gènere o suposada “sensibilitat”.

CaberceraBlogger2 - Dones de Còmic

La seva feina se centra a recuperar la feina d’autores que han estat injustament oblidades i divulgar la seva obra col·laborant amb diverses institucions i altres col·lectius. 

El 2013 van crear el premi honorífic Autoras de Còmic que han entregat  a autores com Núria Pompeia, Rosa Galcerán, Isabel Bas Amat, Purita Campos, Montse Clavé o Trini Tinturé.

Mujeres entre viñetas

Una altra altra iniciativa especialment rellevant per donar visibilitat a les autores de còmic és el projecte Mujeres entre viñetas.

Es tracta d’un blog impulsat per la Montserrat Terrones, especialista en còmics. El blog  combina notícies i entrevistes sobre dones autores de còmic amb biografies il·lustrades. Aquesta secció la realitza la il·lustradora Francisca Cárcamo, coneguda com a Panchulei.

mujeres entre vic3b1etas cabecera - Dones de Còmic

Còmics de dones a la Biblioteca

En primer lloc, a la Biblioteca Armand Cardona Torrandell dediquem una especial atenció als còmics fets per dones i hem preparat una guia de lectura amb les darreres novetats publicades.

Les trobareu exposades durant tota la setmana al vestíbul de la biblioteca.

També hem organitzat una xerrada amb l’especialista en còmics, Montserrat Terrones. La Montse ens parlarà de la Claire Brétecher, una pionera, i d’altres autores influenciades per la seva obra. Farà referència a autores com Pénelope Bagieu, Catherine Meurisse o Maitena.

L’activitat tindrà lloc avui dijous 4 de març a les 18:00h. Us podeu inscriure aquí.

Per acabar, al blog podeu consultar altres articles sobre autores de còmic:

Súper 8