‘La volátil: Mamma mia!’ d’Agustina Guerrero i les noves autores de còmic hispanoamericà

portadaAquesta setmana trobareu com a novetat a la Còmicteca el nou llibre de l’Agustina Guerrero, La volàtil: Mamma mia!.

En aquest llibre, la il·lustradora recopila totes les vinyetes que va dibuixar en temps real durant l’embaràs del seu fill Pau, explicant les seves sensacions amb tota la sinceritat del món. Segons l’Agustina, hi ha molts llibres sobre l’embaràs que suavitzen les coses i ella volia explicar de la forma més natural possible tot el procés, incloses les nàusees i els vòmits.

Dividit en els tres trimestres de l’embaràs, passem no només per tots els canvis físics de la protagonista sinó, sobretot, per tots els canvis psicològics que implica portar una nova vida a aquest món. El que no canvia és la forma de vestir de la protagonista, el seu famós jersei a ratlles i el seu monyo.

volatil2Agustina Guerrero és dissenyadora gràfica i il·lustradora. Va néixer a Argentina (Chacabuco, 1982) que resideix a Barcelona des de fa més de 12 anys.

El 2011 va obrir el seu blog autobiogràfic ‘Diari d’una volàtil’, que va aconseguir milers de seguidors en pocs mesos i va obtenir un immens èxit a les xarxes socials i el 2013 va publicar Nina, diario de una adolescente i el 2014 Diario de una Volátil, que va per la seva cinquena edició a Espanya i també es publica a Alemanya, França i Brasil. Actualment, té més de mig milió de m’agrada a la seva pàgina de Facebook, uns 76.000 seguidors a Instagram i altres 22.000 a Twitter.

L’Agustina forma part d’una nova generació d’autores que veu directament del còmic anomenat ‘slice of life’, és a dir que expliquen trossets de les seves pròpies vides, del que els agrada, del que odien, del que els inspira…qualsevol cosa sobre la seva vida quotidiana.

Una altra característica d’aquest col·lectiu és que moltes d’elles han fet el salt al paper des d’Internet i les Xarxes Socials.

A més a més de l’Agustina hi ha altres autores que han tingut un recorregut semblant com la Laura Pacheco, que dibuixa una tira pel suplement SModa de El País i que a l’octubre va publicar un recopilatori amb totes les tires aparegudes o el de Moderna de Pueblo, que va començar el blog l’any 2010 i gràcies a la Beca Connecta’t al Còmic va poder publicar el seu primer llibre.

Altres autores han arribat al còmic o la il·lustració des d’altres disciplines com és el cas de Lyona (àlies de Marta Puig) que es dedica a la realització de videoclips o la Dolo Beltran, actriu i cantant del grup Pastora. I en una línia més propera a la novel·la gràfica trobem autores com Ana Oncina i el seu Croqueta y Empanadilla o Mamen Moreu amb el seu àlbum Resaca. Totes dues han estat nominades al Saló del Còmic de Barcelona d’enguany.

portades

Podreu trobar aquests còmics i molts d’altres d’autores hispanoamericanes a la Còmicteca de la Biblioteca Armand Cardona.

Súper 8