Tot plegat semblava una broma. Anna Vilar

Tot plegat semblava una broma. Anna Vilar

Ara fa uns dies, us vam presentar la primera de les lectures finalistes, per a 3r i 4t d’ESO, del Premi Menjallibres. Us vam parlar de Prop de les bombes, d’Emili Bayo.

Seguim avui amb la següent de les novel·les que opten al Premi Menjallibres d’enguany. Es tracta de Tot plegat semblava una broma de l’escriptora barcelonina Anna Vilar.

El llibre: Tot plegat semblava una broma

Coberta de la novel·la "Tot plegat semblava una broma"

Aquesta obra juvenil escrita per Anna Vila i guanyadora del Premi Narrativa Juvenil Ciutat de Badalona 2019 té com a fil argumental l’assetjament escolar.

El llibre ens explica la història de l’Àlex, una noia que ha estat víctima dels insults i  l’assetjament d’alguns companys de la classe perquè està grassa. A la vegada que anem coneixent la història de l’Àlex també coneixerem la del Jofre, el seu assetjador i la de l’Ona, una noia que ha passat per una cruel i dura experiència.

A la novel·la, s’hi fa una reflexió sobre l’assetjament escolar des de diferents punts de vista. Per una banda, tenint en compte l’assetjat. Per una altra, l’assetjador i també el grup classe. No en va, moltes vegades la classe n’és coneixedora, però encara existeix la por de ser la figura del delator.

Ens trobem davant d’un relat per llegir acompanyat d’un adult  per tal de poder anar reflexionant sobre com solucionar aquests tipus de situacions. No podem obviar que, a hores d’ara, les dades que van apareixent de tant en tant als mitjans escrits posen de manifest que un de cada quatre estudiants ha patit assetjament.

A banda del tema, que ja és prou interessant, cal destacar del llibre la seva qualitat literària. Així mateix que està distribuït en capítols no gaire llargs i que les paraules han estat ben escollides. Tot plegat teixeix, de mica en mica, un relat que en algun moment fa posar la pell de gallina.

L’autora: Anna Vilar

Anna Vilar, escriptora (Font: Diari LHDigital)

Anna Vilar (Barcelona, 1956) ha estat mestra en diverses escoles públiques. A l’Hospitalet de Llobregat va ser cap d’estudis i directora d’una escola de màxima complexitat. Actualment està jubilada i té més temps per escriure. El que més l’entusiasma és compartir estones amb infants i joves, veure com creixen i esdevenen ciutadans autònoms, compromesos i solidaris. A més a més, l’apassiona llegir. 

Entrevista amb Anna Vilar a Diari de l’Hospitalet.

Premi Menjallibres 2020-2021
Premi Menjallibres 2020-2021
Tot plegat semblava una broma en el catàleg Aladí.

Properament, podreu trobar en el nostre blog Llibres i + més informació sobre el Premi Menjallibres!

Funny Girl