Juno, de Laia Aguilar

Juno, de Laia Aguilar

La guardonada amb el Premi Josep Pla per la novel·la Pluja d’estels va comentar amb els alumnes de 1r i 2n d’ESO de Vilanova i la Geltrú la novel·la juvenil Juno, durant la sessió del Premi Menjallibres el dia 27 de febrer d’aquest any.

El llibre

image - Juno, de Laia Aguilar

“ De pare, no en tinc –absent, ni ganes-, de germans, ni un –i mira que m’hauria agradat barallar-me de tant en tant amb algun petit-, la mare és a la presó per haver-se carregat un tio i jo…jo em passo la vida entre les quatre parets d’un centre d’acollida on mai, mai, mai hi ha res a fer excepte comptar les mosques i les rajoles del menjador”.

Juno és un llibre que atrapa des de la primera pàgina i, que quan l’acabes, tens la sensació d’haver rebut un cop de puny en plena consciència.  No deixa indiferent perquè et mostra amb un gran realisme, transparència i sensibilitat les injustícies socials mitjançant uns personatges molt ben construïts.

La protagonista és Juno, una noia que ha crescut entre llars d’acollida, centres de menors i intents d’adopcions que mai arriben a bon port. Amb la seva mare complint condemna a la presó, Juno és una jove que viu dins d’una cuirassa plena de desconfiança i ràbia i amb moltes dificultats per relacionar-se amb ningú. S’haurà d’enfrontar a un nou entorn escolar amb noves amistats, amb nous perills, amb nous professors i personatges que lluitaran per trencar etiquetes i donar-li la seguretat de poder ser qui és. Però sobretot…. s’haurà d’enfrontar a un passat que la turmenta.

L’autora

Laia Aguilar, nascuda a Barcelona el 1976, va estudiar la carrera de Comunicació Audiovisual a la Universitat Ramon Llull, i és autora de Les bruixes de Viladrau, Pare de família busca…, Wolfgang (Extraordinari),  Juno, i Wolfgang, el secret del pare.  També ha treballat en les sèries MerlíEl PríncipeInfidelsEl cor de la ciutat i Olor de Colònia, entre d’altres.La novel.la “Wolfgang extraordinari” va guanyar el Premi Carlemany 2017 i va ser guanyador del Menjallibres 2018 i de l’Atrapallibres 2019.  Juno és una de les obres finalistes del Premi Menjallibres i del premi Protagonista Jove.

image 2 - Juno, de Laia Aguilar

Projecte “Menjallibres”

Juno és el guanyador de l’edició del Premi Menjallibres 2020 en que va participar conjuntament amb Rut sense hac (Columna), de Muriel Villanueva, i Tú, sucia rata (Edebé), de Fernando Lalana.

image 3 - Juno, de Laia Aguilar

El projecte ‘Premi Menjallibres’, que aquest curs ha arribat a la tercera edició, ha estat guardonat l’any 2019 pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya amb el premi Teresa Rovira a la millor innovació a les biblioteques públiques. Aquest reconeixement distingeix la tasca que realitzen les biblioteques públiques com a agents culturals en la dinamització i promoció de la lectura i la cultura.

image 4 - Juno, de Laia Aguilar

En aquest sentit, el Premi Menjallibres té per objectiu fomentar la lectura entre els joves de primer i segon de l’ESO, que participen voluntàriament en el projecte a través dels centres educatius de la ciutat.

J. Walquer