Negre: Jónasson-Montero-Natt och Dag

Negre: Jónasson-Montero-Natt och Dag

En aquest article et parlarem de 3 de Negre: Jónasson-Montero-Natt och Dag. Dos dels autors són de països del Nord d’Europa i ella, l’autora, és la coneguda escriptora madrilenya Rosa Montero.

Cobertes: Ragnar Jónasson, Rosa Montero i Niklas Natt Och Dag
Cobertes: Ragnar Jónasson, Rosa Montero i Niklas Natt Och Dag

La mort blanca. Ragnar Jónasson

El volum que et presentem avui és el segon de la sèrie Islàndia Negra.

“On abans hi havia hagut un ull, hi havia una conca buida. L’Evan va respirar amb dificultat i va mirar atordit el cadàver, alhora que buscava el mòbil, amb incongruent acompanyament de les balades islandeses al fons.”

Situació: Nord d’Islàndia, home assassinat brutalment a cops en una nit d’estiu.

La claror de les vint-i-quatre hores va esdevenint foscor per les cendres d’un volcà en erupció.

Personatges: una jove reportera abandona Reykjavík per investigar pel seu compte i Ari Tór i els seus col·legues de la petita força policial de Siglufjördur lluiten en el cas mentre els seus problemes personals els porten al límit.

Quins secrets tenia l’home assassinat? I què amaga la jove periodista?

“-Han trobat un cadàver- va dir en tómas després que l’Ari Tór segués. -Un cadàver? -Sí. A Skagafojödur, al Reykjaströnd, davant d’una casa que està en construcció, no gaire lluny del llac geotermal de Grettir.”

Coberta: L’ombra de la por
Coberta: L’ombra de la por

L’ombra de la por

Amb aquesta història, en Ragnar Jonasson va iniciar la sèrie Islàndia Negra. Ari Tór, s’enfronta al seu primer cas com a policia a la ciutat de Siglufgördur, al nord de l’illa, on a l’hivern tot queda cobert de neu, fosc i aïllat. El que ha de resoldre és el possible assassinat d’una noia que troben enmig de la neu i sobre un bassal de sang.

L’autor

Ragnar Jónasson
Ragnar Jónasson

Ragnar Jónasson és escriptor i advocat. Va començar a traduir els llibres d’Agatha Christie a l’islandès a l’edat de disset anys. És cofundador del festival internacional de novel·la negra d’Islància, l’Iceland Noir. La seva família és originària de Siglufgördur, lloc on transcorren les investigacions d’Ari Tór. Per tant, els espais descrits són molt coneguts per l’autor.

La buena suerte. Rosa Montero

Seguim amb la segona d’aquest trio de Negre: Jónasson-Montero-Natt och Dag.

A La buena suerte, Pablo és el protagonista d’aquesta història. Baixa abans d’hora del tren i s’amaga en un poble de mala mort: Pozonegro. En primer lloc, de què o de qui està fugint? En segon lloc, vol reiniciar la seva vida o pretén acabar-la? I per acabar, què hi farà allà, on trobarà gent de tot tipus que juguen la joc de les falsedats.

Logo Gènere Negre
gènere negre

“El autocar llega al fin a Pozonegro, que confirma sus pretensiones del villorrio más feo del país. Un supermercado de la cadena Goliat a la entrada del pueblo y la gasolinera que hay al lado, (…). El resto de Pozonegro es deprimente, pardo, indefinido, sucio, necesitado con urgencia de una mano de pintura y esperanza.”

En aquesta novel·la es reflecteixen els conceptes del Bé i del Mal, veient que el Bé hi predomina. És una història d’amor tendre i febril entre Raluca i Pablo, però també d’amor per la vida. Perquè després de cada derrota pot haver-hi un nou començament.

Amb un llenguatge, ric, directe i senzill, al qual Rosa Montero té acostumats els seus lectors, la narració mostra tot un seguit de personatges ben diferents, però alhora ben propers.

Rosa Montero reflexiona sobre el seu llibre La buena suerte, en aquest vídeo de La Sexta

Pots trobar els llibres de Rosa Montero ala catàlegs:

De segur que t’agrada La buena suerte, l’últim llibre d’aquesta autora tan prolífica.

El llop i el vigilant. Niklas Natt och Dag

Primerament cal dir que l’acció se situa a l’any 1793 i el lloc és la ciutat és Estocolm. En segon lloc, Mickel Cardell, guardia veterà de la guerra contra Rússia, troba un cadàver mutilat i impossible de reconèixer a les aigües del llac de la Reserva. I per acabar dir que el cas és assignat a Cecil Winge,un brillant assessor de la policia. Aquests dos personatges s’encarregaran de la investigació, la qual els portarà al més profund d’una societat injusta i corrupta.

“Als ulls d’en Mickel Cardell hi ha uns blaus tan grossos i foscos que sembla que dugui màscara. Té el nas trencat i els llavis partits, i al darrere en Winge entreveu que li falten unes quantes dents. Un dels pòmuls apareix aplanat, i això li ha canviat l’aspecte de la cara. En Cardell fa ganyotes de dolor quan parla.”

L’autor

Niklas Natt Och Dag
Niklas Natt Och Dag

Niklas Natt Och Dag debuta en el món literari amb aquesta novel·la ambientada a finals del segle XVIII. Dins del gènere negre i novel·la històrica recrea l’ambient malaltís d’Estocolm , ha estat guardonat amb el premi Llibre de l’any a Suècia i premi de l’Acadèmia d’Escriptors Suecs de Novel·la Negra al millor debut. En Niklas Natt té connexió directa amb la història sueca, ja que forma part de la família artiscràtica amb membres vius més antiga de Suècia.

Desitgem que aquests 3 de Negre: Jónasson-Montero-Natt och Dag siguin del teu interès!!

Logo Generalitat de Catalunya

Goldfinch