Dia Mundial Biodiversitat biològica i Medi ambient

Dia Mundial Biodiversitat biològica i Medi ambient

Per tal de commemorar el Dia Mundial de la biodiversitat biològica i el del Medi ambient, en aquest article us parlarem d’alguns dels llibres que són novetat a la biblioteca i que poden ser del vostre interès, tant per a la preservació de la biodiversitat biològica com per al nostre medi ambient.

Comencem per

Dia Mundial de la Biodiversitat Biològica, 22 de maig

Dos llibres per a la biodiversitat. El primer és un joc entre dues disciplines la poesia i la botànica. El segon és un cant als arbres, a la seva capacitat de regeneració i als boscos, si els humans els deixem!, podran salvar el planeta Terra.

Les plantes en l’obra de Jacint Verdaguer de M. Carme Barceló i Martí

Si t’agraden les flors i la poesia de Jacint Verdaguer aquest és el teu llibre. Hi descobriràs la immensa quantitat de flors que aquest poeta català coneixia de Catalunya i que apareixen en la seva obra. Així mateix si només t’agrada la botànica és el teu llibre i si només t’agrada la poesia, també. L’autora, M. Carme Barceló i Martí, hi ha estat treballant durant vuit anys en recollir, visitar i fer també les excursions que van inspirar Jacint Verdaguer.

Coberta
Coberta

És una edició treballada amb molta cura, ja que cada planta té la seva foto corresponent. D’altra banda, la seva lectura és una alenada d’aire fresc en contemplar la diversitat de flors que ens envolten, que s’han de cuidar i que Jacint Verdaguer ja va poder contemplar.

L’intens respirar dels arbres de Peter Wohlleben

Al pròleg es pot llegir:

Els arbres formen comunitats tan eficients que, en molts casos, poden fer front als canvis que afecten el clima actualment. I no només això: els arbres són el millor recurs que tenim per eliminar els gasos amb efecte d’hivernacle que hi ha a l’atmosfera, millor del que ho faria qualsevol tecnologia. A més, els arbres contribueixen notablement a refrigerar el clima local i fins i tot augmenten de manera significativa l’índex de precipitacions.

Fragment, pàg. 7
El llibre està dividit en tres parts:
Coberta
Coberta

A la primera part, l’autor parla sobre la saviesa dels arbres: el seu aprenentage, els seus errors, la distància que mantenen, el bosc com a climatitzador natural…

A la segona part, es comenta la ignorància en la formació i el cultiu de boscos. En un inici aquesta indústria de la fusta va anar molt bé, però amb el pas del temps ha tingut repercussions nefastes: plantacions vulnerables a causa de malalties i altres fenòmens naturals. La qualitat de la fusta ha minvat, fins al punt que actualment no es troben bigues de fusta gruixuda d’una sola peça.

Les grans explotacions forestals han d’aprovar plans de treball cada deu anys. Les previsions no poden ser a llarg termini.

I per acabar, a la tercera part presenta el futur del bosc.

Cada individu, és a dir, un sol arbre pot fer molt i a nivell personal es pot comprovar: la temperatura sota un arbre és inferior a l’estiu i a l’hivern. Un sol arbre pot marcar una diferència en el clima local davant la porta mateixa de casa.

En conclusió, les preguntes que es plantegen: els arbres poden aprendre? es poden adaptar a la pujada de temperatures o a la sequera? poden transmetre els seus coneixements i la seva experiència adquirida a la seva descendència? Totes aquestes preguntes i d’altres més són les que tindran resposta en aquest meravellós llibre.

Peter Wohlleben té molts llibres el contingut dels quals és sobre els arbres i els boscos. Enginyer forestal de formació i professió, actualment promou la recuperació dels boscos primaris.

Altres llibres:

…..

Deixem el Dia Mundial de la Biodiversitat Biològica i continuem amb el Dia Mundial del Medi ambient, 5 de juny

Planta’t. Crisi climàtica, boscos i salut humana. Dr. Josep Santacreu

…, abans hi havia uns 6 bilions d’arbres a la Terra. Tràgicament, els humans n’hem talat la meitat; per tant, només queden 3 bilions d’arbres. En un món perfecte, recuperaríem tots aquests arbres perduts. Però també necessitem terra per cultivar aliments. Llavors, no podem restaurar els 3 bilions d’arbres perduts.

Però hi ha una bona notícia: podem restaurar fins a 1 bilió d’arbres sense envair terres agrícoles.

Fragment, Pròleg, pàg. 14
Coberta
Coberta

Amb aquest llibre en Josep Santacreu, metge de professió, fa una crida a l’acció i al compromís de la societat. Després de dedicar-se molts anys a reflexionar sobre la crisi climàtica, la situació dels boscos, la salut humana i la seva interconnexió ha arribat a la conclusió que aquesta crisi global provocarà conseqüències negatives al nostre planeta i a la nostra qualitat de vida.

Alguns dels títols dels capítols del llibre són: la relació entre el planeta i les éssers humans, la situació dels boscos, plantar més arbres per sembrar el futur, salut humana, natura i canvi climàtic, l’alimentació per a la nostra salut i la del planeta…

Amb aquesta petita mostra del que conté aquest assaig us podeu fer una idea real que la salut, els boscos i la crisi climàtica van agafats de la mà i que, per tant, s’ha d’intentar pensar i fer accions d’una altra manera per tal d’augmentar la salut del planeta i la de tots.

Cómo reducir tu huella de carbono. Ellen Tout

Voleu saber el que podeu fer per salvar el planeta, encara que només sigui una gota d’aigua dins de l’oceà? Doncs bé, aquest és el llibre que esteu cercant.

Coberta
Coberta

Què és la petjada de carboni? És la quantiat de diòxid de carboni (CO2) emesa com a resultat directe o indirect d’una activitat. Quasi tot el que fem produeix emissions de carboni: des de respirar, fins a viatjar, escalfar les nostres cases o comprar aliments.

El contingut del llibre està dividit en 10 temes clau de la vida quotidina en què podem reduir aquesta emissió de diòxid de carboni:

 • La calefacció i la refrigeració
 • Electricitat i electrónica
 • Inversions i compres
 • Nens
 • Treball
 • Cuina
 • Rentadores i neteja
 • Jardineria i bricolatge
 • Lleure
 • Transport

El canvi d’hàbits pot ser senzill i amb els suggeriments que trobareu en aquest llibre podreu millorar el planeta i fins i tot a vosaltres mateixos.

El libro del clima. Creado por Greta Thunberg
Coberta
Coberta

Aquest llibre del clima es divideix en cinc parts:

 1. Com funciona el clima
 2. Com està canviant el nostre planeta
 3. Com ens afecta
 4. Què hem fet sobre això
 5. Què haurem de fer ara

A més a més cadascuna d’aquestes cinc parts estan formades per una sèrie d’articles escrits per diferents col·laboradors: periodistes, científics, professors, antropòlegs, activistes…

Algunes de les conclusions que us podem comentar
 • Parlar del tema tot el temps. S’ha de ser pesat i intentar trobar els punts en comú.
 • Evitar les guerres culturals que només generen divisió i retarden els canvis que cal implementar.
 • Adoptar una dieta vegetal. Si es continua produint aliments com fins ara es destruiran els hàtitats de la majoria de plantes així com d’animals salvatges amb la conseqüent extinció de moltes espècies. Si es menja vegetarià es faria servir un 76% menys de terra.
 • Comprar menys i usar menys. Però amb l’elecció o activisme individual no n’hi ha prou. Ha de ser a nivell social i global.

De l’autora, Greta Thunberg, no cal dir gaire més, ja que és coneguda mundialment. Ella diu en aquest llibre:

La democracia es lo más preciado que tenemos, pero, como se nos ha recordado demasiadas veces, es un sistema frágil que se manipula con facilidad, a menos que los ciudadanos estén bien informados y educados en los temas que afectan en gran medida a su vida.

Esa es la razón por la que el contenido de este libro, es decir, la ciencia, el conocimiento y los relatos, es literalmente un asunto de vida o muerte. No solo para nosotros, sino para todas las generaciones futuras y para todos los seres vivos.

Fragment, pàg. 42

I finalment, desitgem que les propostes de lectura per a les efemèrides del Dia Mundial de la Biodiversitat Biològica i la de Medi Ambient us agradin!

Goldfinch