Espiant des del cel

espiasLa coronel Katherine Powell és una oficial de la intel·ligència militar britànica, lidera una operació secreta per capturar a una cèl·lula terrorista entre la qual es troba una ciutadana britànica a Kenya. Quan es dóna compte que els terroristes estan en una missió suïcida, ella ha de canviar els seus plans. El pilot americà de drons Steve Watts rep l’ordre de destruir el refugi on es troben els terroristes, però una nena de nou anys ingressa a la zona de risc. L’argument succeeix en el transcurs de només unes hores, durant les quals oficials i soldats dels exèrcits britànic i nord-americà treballen junts en una ofensiva amb un dron a Nairobi. En el moment després que es doni l’ordre de llançar un míssil sobre el refugi en què uns terroristes es preparen per dur a terme un atac suïcida, una nena apareix per la zona de l’imminent impacte i comença a vendre pa. I aquí sorgeix el dilema moral de la pel·lícula: ¿és la mort d’un civil acceptable si amb ella probablement es salven desenes d’altres vides?
 
The 78th Annual Academy Awards - Press RoomL’actriu Helen Mirren és la coronel de les forces armades britàniques Katherine Powell, qui farà tot el possible per aconseguir complir la missió després de la que porta anys, des d’un búnquer a Anglaterra; en un despatx, es trobaran presents durant la missió l’actor Iain Glen, representant el ministre d’afers estrangers britànic James Willet; Alan Rickman, com el tinent general britànic Frank Benson, intermediari entre la coronel i el despatx polític; com a darrera baula de la cadena es troba a Aaron Paul, personatge televisiu a la famosa sèrie Breaking Bad, com a pilot de dron armat amb míssils Hellfire però l’ús es realitza des d’una base de Las Vegas als Estats Units; i finalment Barkhad Abdi, home clau sobre el terreny, o espia infiltrat a la zona.

En el transcurs del desenvolupament de la missió la presa de decisions anirà passant per diferents nivells burocràtics, per diferents responsables polítics, militars i judicials de major o menor rang a on la responsabilitat en les accions podria ser fatídica. Es tracta de la sisena pel·lícula del director sud-africà Gavin Hood, que es va donar a conèixer internacionalment en fer-se amb l’Oscar a la millor pel·lícula en llengua estrangera per Tsotsi i que té en la seva filmografia altres títols com X- Men Origins, Lobezno o El juego d’Ender, mostra palpable de la maduresa gradual d’aquest cineasta.

  • Drones de guerra y paz
  • Cinema

    Espias desde el cielo

    Biblioteca Joan Oliva i Milà.

    Morello