La perfecció no està feta pels homes

perfectmanL’objectiu principal de Mathieu Vasseur, un noi de 26 anys, és convertir-se en un famós escriptor, però la seva primera novel·la ha estat rebutjada per les editorials. Així que no li queda una altra que treballar com a empleat en una companyia de mudances per pagar els seus comptes. Un dia, troba per circumstàncies del destí, un antic i interessant diari, escrit per un ancià, ja mort, durant la seva experiència a la guerra d’Algèria, de manera que el personatge interpretat per Pierre Niney cedeix a la temptació de usurpar-lo i enviar-ho com a seu als editors, sense aturar-se a pensar en les conseqüències de la seva arrabassada i arriscada decisió.

El director Yann Gozlan, conegut per la seva pel·lícula Cautivos, remet inequívocament a la pel·lícula El ladron de palabras de Brian Klugman, en què el personatge interpretat per Bradley Cooper és un desesperat escriptor a la recerca de que alguna de les seves creacions pugui ser publicada, i de la mateixa forma és temptat per la fortuna en trobar en una botiga d’antiguitats, dins d’una maleta, l’escrit d’un home, en aquest cas interpretat per Jeremy Irons, explicant la història de la seva vida, i decideix publicar-lo com propi, deslligant de la mateixa manera una sèrie de fatídiques seqüeles.

yangozlan

Un altre ficció que pot tenir certes semblances és El talento de Mr.Ripley, basada en la novel·la de Patricia Highsmith a on Tom Ripley es veu embolicat en una estafa quan un magnat li proposa viatjar a Itàlia per persuadir al seu fill, Dickie, a tornar als Estats Units i dirigir el negoci familiar.
Es aleshores quan Ripley comença a veure una oportunitat per construir des dels fonaments una nova vida però quan arriba al seu destí i coneix a Dickie Greenleaf i a la seva núvia Marge Sherwood, comença a mantenir una relació d’amistat amb tots dos gràcies a les seves mentides i estratagemes.

El hombre perfecto, novetat aquesta setmana a la biblioteca, realitza un intel·ligent exercici de suspens al més pur estil del thriller d’èpoques anteriors, apropant-se a fites que fins ara no es podien pensar a tornar a assolir, on poc a poc una situació que començarà amb una petita mentida s’anirà convertint en un enorme embolic de conseqüències, on la bogeria dels esdeveniments que es ens plantegen anirà sempre fent-se més difícil de solucionar. Tal és així, que es veurà el desenvolupament d’un personatge consumit per la seva pròpia mentida, fins a tan punt que s’ha vist obligat a construir un personatge al voltant de la seva novel·la per superar uns esdeveniments inesperats.

Llibres

El hombre perfecto

Biblioteca Joan Oliva i Milà.

Morello