Ajudar a aprendre

Llibres

cal_fer_deuresAquesta és la qüestió que aborda Jaume Funes, psicòleg, educador i periodista, en el llibre que recomana aquest mes el Racó de Pares i Mares de la biblioteca. Quins deures cal que facin els infants i adolescents, quin sentit tenen en relació amb l’aprenentatge que s’espera d’ells, o quines aportacions hi pot fer la família són algunes de les respostes que es poden trobar en aquest manual. L’objectiu és convidar als pares a repensar quin significat te avui dia educar dins i fora de l’aula a través dels valors propis de la família i l’aprenentatge que fomenta els professors. L’autor va dedicar bona part de la seva docència a tractar les diferents dificultats socials dels adolescents i joves davant la responsabilitat educativa dels tutors i els centres educatius.

El contingut està dividit en quatre parts. En primer lloc es tracta d’agrupar els dubtes, les reflexions i les propostes al voltant del que significa educar i aprendre en l’actualitat, i sobretot en la societat global de la informació. Es proposa més concretament com s’ha d’entendre la infància, en que consisteix l’ofici de progenitors i la professió d’estudiant. Però sobretot plantejar-se sobre si és més important aprendre o arribar a ser feliços fent-ho. La segona part es dedica a les feines escolars i aconseguir que siguin diferents al treball escolar és un dels principals reptes a aconseguir, per a fomentar l’estudi i així aprendre que el sentit dels deures d’escola fets a casa i moltes ocasions en família és diferent que les classes ordinàries que rep l’alumne a l’aula.

La tercera part aprofundeix en el concepte de la classe inversa. Es important per part dels pares de disposar de criteris vàlids per trencar la dicotomia entre escola i casa, entre estudiar i fer deures, però per damunt de tot diferenciar els conceptes entre estudiar i viure, especialment en els estudiants de secundària. En la part final del llibre es troben els arguments que l’autor ha compartit amb molts mestres, professors, mares i pares durant la seva llarga trajectòria educativa. També la síntesi de lectures i investigacions, de resultats i dades que justifiquen l’elecció de diferents opcions per organitzar l’escola. L’objectiu final que pretén obtenir la lectura de Cal fer deures? Mares i pares que ajuden a aprendre és intentar estimular als pares i mares que pensen que es pot educar i fer escola de manera diferent.

Els deures serveixen perquè els pares tinguin ocupats els fills

Bloc

Us proposem un blog on es comparteixen les activitats escolars per convertir-les en diferents tasques per proposar als infants fins a 5 anys per aprendre divertint-se en família.

Deberes para papás estupendos

Biblioteca Joan Oliva i Milà.

Morello