Mi niño come sano. Odile Fernández

Mi niño come sano. Odile Fernández

La novetat que t’oferim aquesta setmana al racó de les famílies és aquest llibre dedicat a la nutrició dels fills. Totes les mares voleu el millor per als vostres infants, voleu alimentar-los bé i que creixin forts i sans. És per aquesta raó que el puntal de tot plegat es basa en dur a terme una alimentació saludable.

En aquest llibre trobaràs informació teòrica i pràctica, amb molt bones receptes que ha creat Heva Hernández, fotògrafa, bloguera, cuinera, vegetariana i mare de dos nens.

L’autora, Odile Fernández, és metge de família i mare de dos nens i una nena. A causa de patir un càncer d’ovari va investigar com podia l’alimentació afavorir el seu guariment al mateix temps que seguia els protocols del tractament mèdic oficial. D’aquesta cerca en va sortir aquest llibre.

La veritat és que és molt difícil fer que els nens mengin d’una manera sana, però amb amor i paciència es pot aconseguir. T’encoratgem a fer la prova! Abans, però, dir que l’embaràs és un bon moment per iniciar aquesta transició en l’alimentació!

El llibre es divideix en diferents apartats:

  • 1000 primers dies de vida

Des de l’embaràs fins al segon any de vida, els aliments que nodreixin els infants seran importantíssims per al seu desenvolupament, ja que aquests 1000 dies determinaran la seva salut, el seu benestar i el desenvolupament del seu cervell. La quantitat adequada i variada de nutrients ha d’estar assegurada durant aquest període de temps.

Què cal, doncs? Àcid fòlic o vitamina B, calci, vitamina D, ferro, omega 3, iode.

  • Com introduir l’alimentació complementària

Segons l’OMS es recomana que a partir dels sis mesos s’introdueixin els aliments complementaris, sempre i quan l’infant sigui capaç d’asseure’s sense cap suport, mastegui i s’empassi el menjar. Si us amoïna pensar que es pot ennuegar, cal evitar oferir aliments com: salsitxes, poma o pastanaga amb trossos grans, patates de bossa, cireres amb os, raïm sencer, fruits secs… Fotografia interior del llibre Mi niño come sano

El principi bàsic és: si no el poden aixafar amb les genives no el poden menjar.

  • Anàlisi dels aliments que es troben al mercat

És més saludable fer el menjar a casa que compar-lo? Però si necessites comprar-lo per als nadons, tots els potets i les farinetes són iguals? Quins ingredients s’han d’examinar? Les infusions i/o tisanes són recomanables? I les llets de creixement? I els iogurts?

  • Aliments que s’han incloure/excloure de l’alimentació infantil

Fins als dos anys no s’hauria d’incloure carn de vaca, ni llet ni productes derivats de la vaca. En canvi, sí que es pot donar carn de pollastre, gall dindi, porc i cabra, així com els làctics procedents de la cabra i de l’ovella.
Pel que fa al peix, el de piscifactòria, NO.

  • Dieta mediterrània per a tota la família

La dieta mediterrània tradicional sembla que és la que segueix el millor patró dietètic, ja que es basa en el consum de verdures, fruites, llegums, cereals integrals, oli d’oliva verge, fruits secs i peix blau, encara que es consumeix molts làctics, carns vermelles, embutits i aliments molt ensucrats. Cada vegada hi ha menys seguidors d’aquesta dieta a la Península Ibèrica!
El que s’hauria de consumir diàriament.
1 o 2 racions de cerals
Verdures al migdia i a la nit
Fruites crues
Fruits secs crus, llavors i olives
1 o 2 racions de làctics: iogurt, kèfir o formatge.
Aigua
Els aliments a triar han de ser frescos, de la temporada i respetuosos amb el medi ambient!

  • El plat infantil saludable

Plat compost per: 50% de vegetals i/o fruites, 25% de cereals integrals i 25% greix i proteïna saludable: llegums, fruits secs, llavors, peix, ou i carn blanca.
L’aigua és la millor beguda!

  • Obesitat infantil

L’obesitat infantil és la plaga del nostre segle. I què la provoca? Una alimentació plena de sucres i greixos vegetals refinats més la manca de l’exercici físic.
Reduir el consum de sucre pot prevenir l’obesitat. Ingerir iogurts naturals sense sucre, caquis madurs i cacau en pols, galetes de civada i plàtan, salsa de tomàquet casolana amb cúrcuma, entre altres.

  • Trucs i consell per tal que els infants mengin d’una manera sana

Hi ha moltes estratègies per què els infants consumeixin fruites i verdures, només cal tenir temps, ganes i paciència a l’hora de preparar els plats. Cal ser creatiu/creativa!

  • Receptes

Fotografia interior del llibre Mi niño come sano Bàsiques: llet d’ametlles, formatge d’ametlla, xerop de dàtil, mantega de cacauet, crema de cacau i avellanes, pa integral de remolatxa, nata vegetal, formatge de crema vegetal, carabassa rostida…

Esmorzars: batut de xocolata, creps de blat sarraí amb alvocat i tomàquet, ous barrejats amb verdures…

Finger foods: palets de peix, nugets de pollastre, mini pizzes…

Cremes i sopes fredes

Amanides

I no continuem amb la informació! Et deixem amb la curiositat de fullejar el llibre!

Llibres

El llibre a les biblioteques VNG.

Biblioteca Joan Oliva i Milà.

Goldfinch