Educar la atención. Luis López González

Educar la atenciónUna de les novetats que us ofereix la biblioteca aquests dies és el llibre de Luis López González, ‘Educar la atención’.
 
En els darrers temps tothom va de pressa, tothom és conscient que el temps s’escola i això comporta un seguit de patologies. Una de les que afecten tan a adults com a infants és la incapacitat de mantenir l’atenció, la qual cosa origina problemes d’aprenentatge, trastorns de la son, baixa tolerància a la frustració, trastorn per dèficit d’atenció i hiperactivitat.
 
En aquest llibre l’autor explica què és l’atenció des del punt de vista psicopedagògic, com potenciar-la en els infants i adults per mitjà de tècniques i d’exercicis que permetin viure cada dia d’una manera més efectiva.
 
Segons diferents investigacions científiques realitzades en els últims cinc anys assenyalen que els infants que se sotmeten a una educació estrictament digital perden capacitat d’atenció i altres facultats mentals com la memòria, el càlcul, l’abstracció o l’anàlisi.
Una altra dimensió que influeix és la falta de vida interior i d’espiritualitat de la nostra societat. Costa estar a soles sense estímuls, sense sorolls, sense lectures, sense aparells.
 
 

‘La atención es hija de la conciencia,y ésta necesita de tiempo y espacio, es decir, de aquí y ahora, de cierta calma.

 
 
Atendre és el procés d’orientar la ment a un objecte en concret. És focalitzar l’observació. La consciència és un estat mental que ens permet tenir coneixement de la pròpia existència i de l’entorn.
 
 

‘La atención plena es el estado o cualidad mental de estar anclados en el presente, dándonos cuenta perfectament de lo que ocurre fuera y dentro de nosotros.’

 
 
Un dels exercicis que trobem durant la lectura és el següent:
 

‘Mirar la punta de la nariz.
Sentado con la espalda recta, mira al frente y observa tus pensamientos. Poco a poco, ve bajando tu mirada hasta ponerla en la punta de la nariz. Ahora, sin mover los ojos ni cambiar nada, proyecta la mirada más profundamente. Mantén una visión periférica amplia y, aunque no muevas lo ojos, observa cómo puedes mirar el espacio y los objetos que están a tu alrededor. ¿Qué ha pasado con los pensamientos? Vuelve la mirada hacia arriba y piensa en lo que quieras. Si repites el ejercicio dos o tres veces, descubrirás la relación que existe entre la mirada y el pensamiento.’

 
Luis-Lopez-Gonzalez-TichingLuis López González és psicòleg, llicenciat en ciències de l’activitat física i l’esport i diplomat en ciències religioses. Expert en interioritat, espiritualitat i educació emocional es dedica a la docència i a la investigació.
 
Ha escrit nombrosos llibres, entre els quals:

 • Educar la interioridad
 • Focusing: escolta el teu cos
 • Meditación para niños
 • El maestro atento
 •  

   
   
  Llibres
   
  El llibre a les biblioteques VNG.
   
  Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  Goldfinch