El pimiento indomable, Kiko Veneno

pimiento_indomable_portadaEl pimiento indomable és el darrer disc de Kiko Veneno i novetat aquesta setmana a la biblioteca Joan Oliva.

El disc, que és fruit de la col·laboració de l’artista de Figueres i del músic uruguaià Martín Buscaglia, va sorgir de manera pràcticament espontània i com a conseqüència de la mútua admiració entre tots dos. El pimiento indomable és, per tant, un disc fet a dues mans.

Els primers passos per a l’elaboració de l’obra es van fer des d’una banda i l’altra de l’oceà gràcies a les possibilitats que la tècnica els hi oferia. Un cop iniciada la feina, ambdós músics es van trobar a Montevideo on van compondre la resta de temes i on, finalment, van enregistrar el disc. Els darrers detalls de El pimiento indomable els van donar en un estudi de Los Ángeles.

El disc s’ha publicat ara a Espanya, si bé va veure la llum primer a Uruguai i a Argentina. La gira espanyola va començar a l’Auditori de Barcelona el 26 de febrer d’enguany.

Kiko-Veneno-b-nKiko Veneno, José Maria López Sanfeliu tal com diu el seu dni, va néixer a Figueres l’any 1952, però va créixer a Cadis i Sevilla. Va estudiar Filosofia i Lletres i, des dels anys setanta, ha anat fent-se un lloc en el panorama musical del país amb la seva particular fusió de rock, flamenc, rumba i pop.

De ben jove va viatjar per Europa i els Estats Units i va ser allà on va retrobar-se, curiosament, amb el flamenc. Aquest fet, juntament amb la coincidència amb Rafael i Raimundo Amador, van ser decisius per a la seva carrera musical. Amb els germans Amador va crear el grup Veneno, amb què es donaria a conèixer l’any 1977.

A més a més, al començament de la seva tasca com a músic, va treballar amb Camarón de la Isla -en el disc La leyenda del tiempo– i amb Martirio (de qui va ser el productor del primer disc). Tot això abans que la seva carrera en solitari comencés a destacar de manera important gràcies a discos com ara: Seré mecánico por tí (1981), Échate un cantecito (1992) o Está muy bien eso del cariño (1995).

Ara Kiko Veneno, Premio Nacional de Músicas Actuales l’any 2012, quan ja és una figura indiscutible del panorama musical arriba fidel al seu peculiar estil amb El pimiento indomable.

Aquest és el videoclip oficial del disc, que ha estat dirigit per Albert Pla:

Cds

  • Aventuras y desventuras de Kiko Veneno.
  • Dice la gente.
  • La familia pollo.
  • El hombre invisible.
  • El pimiento indomable.
  • Puro Veneno.
  • Veneno.
  • Biblioteca Joan Oliva i Milà.

    Funny Girl