Baumgartner. Paul Auster. Novetat mes de març.

Baumgartner. Paul Auster. Novetat mes de març.

La novetat d’adults d’aquest mes de març de 2024 a la biblioteca Joan Oliva i Milà és la novel·la Baumgartner de Paul Auster.

Gentilesa de la llibreria A tres tintes.

Després de set anys sense publicar cap novel·la, en Paul Auster ens regala la història sobre un home anomenat Sy Baumgartner, de setanta anys i vidu, que reflexiona sobre el fet d’arribar a la vellesa.

Por segunda vez esa mañana, Baumgartner grita de dolor.

El grito se funde en un prolongado acceso de gemidos mientras su cuerpo, hecho un higo, se retuerce sobre el suelo húmedo. No se da cuenta de que continúa moviendo los miembros y, sin embargo, sabe que no ha perdido el conocimiento porque en la cabeza le da vueltas una serie de pensamientos incoherentes, pero como le resultan vagos e incomprensibles no podrían calificarse de verdaderos pensamientos, supone, y los relega a la categoría de casi pensamientos o no pensamientos, salvo quizá porque, a pesar del dolor que lo asalta en los codos y la rodilla derecha, no le duele la cabeza, lo que significa que le cráneo ha sobrevivido a la caída sin traumatismos graves, lo que a su vez sugeriría que, a fin de cuentas, el accidente no lo convertirá en un inútil babeante listo para el asilo.

Fragment, pàg. 22-23

El fragment anterior és una petita mostra de com Paul Auster presenta el seu personatge. Narrat en tercera persona coneixereu en Sy Baumgartner.

Coberta de Baumgartner
Coberta de Baumgartner
I la història és…

Baumgartner és un professor de filosofia, excèntric i al mateix temps tendre. El seu estat anímic és ple de dolor a causa de la pèrdua del seu gran amor, l’Anna, nou anys enrere. La proximitat de la seva jubilació desencadena un munt de records, així mateix una nova manera de veure el món. Aquesta situació, però, li retorna les ganes de viure. Decidit a seguir endavant inicia una nova relació, que provoca una sèrie d’esdeveniments imprevisibles i sotmesos al caprici del destí.

Paul Auster parla de la pèrdua de la memòria i també de recordar, del què significa l’amor en les diferents etapes de la vida i com s’afronta el dol o el pas del temps.

La novel·la que us presentem va sortir publicada en anglès el novembre de 2023 i després de set anys de l’anterior novel·la, 4 3 2 1 i els assajos La llama inmortal de Stephen Crane, el 2021 i Un país banyat en sang, el 2023.

L’autor va escriure aquesta darrera novel·la durant la seva lluita contra el càncer i sembla com si volgués revelar com se sent en aquest moment de la seva vida, en què petits moments quotidians generen grans alleujaments anímics, però al mateix temps impera la incertesa.

Altres articles que podeu trobar al nostre blog Llibres i més…

El podeu trobar al Catàleg Aladí.

Desitgem que aquesta novel·la Baumgartner de Paul Auster us agradi!

Goldfinch