Irene Polo, una reportera excepcional. (CLFeC)

Irene Polo, una reportera excepcional. (CLFeC)

La sessió d’aquest mes de març del club de lectura fàcil en català (CLFeC) és l’adaptació a lectura fàcil d’un recull d’articles (1930-1938) d’Irene Polo, una reportera excepcional amb la versió d’Ana Crespo.

Per tal de commemorar l’efemèride del Dia Internacional de la Dona que se celebra el dia 8 de març, des del club s’ha volgut donar a conèixer Irene Polo, una dona jove que es va dedicar al periodisme amb una formació autodidacta i que va ser molt ben considerada pels seus companys de professió durant els anys trenta del segle XX.

Coberta
Coberta

Irene Polo, periodista durant la 2a República, va escriure molts articles de tots els gèneres periodístics: crònica, entrevista, crítica, etc., així com de temàtiques ben diverses: política, problemes socials, societat, etc.

Amb la seva observació i el seu compromís polític retratà la realitat social de l’època que va viure i al mateix temps denuncià les injustícies i demanà solucions.

Els articles que conté el recull versen, entre d’altres, sobre:

 • Greta Garbo
 • Carme Karr
 • Les cases d’empenyoraments
 • Buster Keaton
 • Francesc Cambó
 • Pau Casals
 • Josep Tarradellas
 • Les mines de Sallent
 • El feixisme
 • Els sensesostre
 • Les modistes
 • Francesc Macià
 • Margarida Xirgu
Amb un estil directe i atrevit va captivar els seus lectors, a continuació un exemple:

La moda d’aquest any

Els polítics, els artistes i les pitonisses que preveuen el futur

ens han explicat com serà aquest any de 1932.

Els periodistes, però, ens hem oblidat de parlar de la moda,

tema molt important que sempre interessa a les dones.

Així doncs, he entrevistat un dels millors modistes

de Barcelona per compensar aquest oblit.

El modista em rep al despatx de casa seva

i m’ofereix bombons.

És un home jove, baixet i elegant que somriu molt.

Porta anells a les mans i es fa la manicura.

Quan li pregunto la seva opinió sobre la roba de dona,

em mira amb una expressió seriosa.

Fragment, pàg 41
Comentaris dels participants a la sessió

En primer lloc, sobre el llenguatge dels seus articles estan totes d’acord en el fet que tenia un estil fresc i molt innovador per a l’època, amb una escriptura directa, la qual permet visualitzar tot el que descrivia. Les paraules són senzilles i les expressions fàcils d’entendre.

Selecció de lectures
Selecció de lectures

Després del comentari del contingut d’alguns dels articles val a dir que els que més han agradat i, al mateix temps, han estat més colpidors són el dels infants de Barcelona que tenen mala salut, les modistes que no faran festa i el conflicte a Sallent. D’altres que han trobat també molt interessants han estat: Margarita Xirgu homenatja la República, Pau Casals ens diu adéu un cop més i La Universitat Autònoma de Barcelona amb referències a Pompeu Fabra.

I per acabar, sobre l’autora han valorat molt que una persona, dona, jove i amb idees trencadores, pogués escriure com ella va fer, encara que la vida i la depressió la portés al suïcidi amb només trenta-dos anys i lluny de Barcelona. El nom d’Irene Polo deixa de ser desconegut per a les persones participants en aquesta cinquena sessió del CLFeC.

Foto de la sessió del 4 de març sobre Irene Polo
Foto de la sessió del 4 de març sobre Irene Polo

És el nostre petit homenatge per a una dona feminista que va escriure sense filtres sobre la seva època.

Teniu més informació sobre Irene Polo a l’article de LA VEU dels llibres. Retrats: Irene Polo, una reportera agosarada.

Goldfinch