Paul Auster

Paul AusterEscriptor nord-americà, la seva vinculació amb els llibres neix força aviat a causa de la immensa biblioteca d’un oncle seu que era traductor: amb tot just 12 anys, l’Auster adolescent ja s’inicia en el món de l’escriptura.

Estudia literatura francesa, italiana i anglesa a la Universitat de Columbia; viatja a París i comença a traduir autors francesos com Dupin i Du Bouchet. Més endavant intentarà treballar en el món del cinema i escriurà guions per a pel•lícules mudes que mai no arribaran a rodar-se, però que d’alguna manera se’ns ofereixen a través de la novel•la que tractem en aquesta tertúlia.

Durant deu anys aproximadament es guanya la vida fent feines diverses: escriu articles per a revistes, treballa en un petroler, fa traduccions… Fins que, després de divorciar-se de la seva primera dona, mor el seu pare i aquest fet li proporciona una petita herència que li permet dedicar més temps a l’escriptura de ficció.

El 1981 es casa de nou amb la també novel•lista Siri Hustvedt, i a partir d’aquest any Paul Auster comença a ser reconegut entre els grans escriptors. Entre el 1986 i el 1994 tenim: Ciutat de vidre, El Palau de la Lluna, Leviatan (Premi Médicis 1993), i Mr. Vertigo.

Passa una altra temporada vinculat al món del cinema per tornar després a la novel•la: Timbuktú (1999), El llibre de les il•lusions (2002), La nit de l’oracle (2004), Bogeries de Brooklyn (2005), Viatges per l’scriptorium (2006), Un Home a les fosques (2008), Invisible (2009). El 2006 va rebre el Premi Príncep d’Astúries de les Lletres.

Paul Auster ens parla del seu llibre Invisible.

Sílvia Romero.
Web.
Club La Crisàlide.

Morello