Carmen a LiceuBib

Carmen a LiceuBib

L’òpera Carmen a LiceuBib.

Un nou capítol de LiceuBib, en aquesta ocasió per gaudir de l’òpera Carmen, de George Bizet. Dies enrere, un hem ofert d’altres píndoles informatives al voltant de La clemenza di Tito i d’Alcione, també en el nostre blog.

Què té aquesta òpera?

George Bizet, compositor

És alhora l’òpera més espanyola i la més francesa. Conté tots els tòpics hispans −la gitana, el torero, els contrabandistes…− i una música absolutament genial que li ha fet traspassar fronteres territorials per convertir-se en un mite d’abast universal com ho són Don Joan o Faust. Ha estat mal compresa tant pels que es van escandalitzar per la modernitat del personatge de Carmen (dona segura d’ella mateixa que estima la llibertat per sobre de tot), com per qui hi han vist un dona fatal, devoradora d’homes. És, per tant, un dels paper més complexos del repertori.

Breu resum argumental

L’òpera ens situa a Sevilla cap a 1830, on un soldat s’enamora d’una gitana de la fàbrica de tabacs, de la qual rebrà la fiblada del desamor i la gelosia fins a la tragèdia.

Sobre la lectura

Pròsper Mérimée, escriptor

Prosper Mérimée (París, 1803-Cannes, 1870) escriptor, historiador, arqueòleg, va estudiar Dret i va ser traductor al francès des de nombroses llengües. Amant de l’exotisme, va viatjar a Espanya en nombroses ocasions, hi va fer amistat amb Eugenia de Montijo, va ser nomenat senador entre d’altres càrrecs i on l’autor diu haver conegut els protagonistes de la seva novel·la.

Va ser el propi compositor qui va triar la novel·la Carmen (1845) subjugat pel personatge d’aquesta dona que en el text és lladre, mentidera, assassina que viu en un país llavors considerat exòtic, Espanya, del qual es descriu la tragèdia quotidiana de la misèria dibuixada de forma violenta i amb colors forts que el llibret de l’òpera edulcora.

Tanmateix, se centra en la dona libèrrima i deixa fora aspectes millor explicats a la novel·la com ara el drama de don José en sacrificar tots els seus valors.

Una introducció a Carmen:

Audicions comentades:

I a eBiblio:

Gaudim de l’òpera, gaudim de Carmen a LiceuBib!

Funny Girl