Per molts anys Tintín!

Aquest mes de gener estem d’aniversari. L’any 1929 es va publicar per primera vegada Tintín al país del soviets a la revista Le Petit Vingtième, el primer volum d’aquest famós personatge de còmic belga, obra d’Hergé.
Resultat d'imatges de hergé

Georges Remi, més conegut amb el pseudònim Hergé, el qual prové de la pronunciació en francès de les seves inicials a l’inrevés, va crear amb èxit altres personatges, tals com Jou, Zette i Jocko o Quico i Flupi, a més a més de Tintín. Mai va aprendre a dibuixar d’una forma acadèmica.

Resultat d'imatges de tintin et miluTintín, el reporter més famós de la història de la narrativa gràfica, continua tenint 90 anys després d’aparèixer en escena l’admiració entre lectors de totes les generacions, i la sorpresa entre el públic més jove. Tothom el reconeix perquè va pentinat amb un tupè, du pantalons de golf (a la moda dels anys 30) i sempre va acompanyat del seu gosset Milú. Se’l pot descriure com un xicot aventurer, valent, altruista, intel·ligent, actiu i amistós, però també molt decidit a combatre i denunciar la maldat del món.

A través d’una trajectòria de 54 anys, en què va passar del diari ‘Le Petit Vingtième’ al diari ‘Le Soir’ durant l’ocupació alemanya a Bèlgica entre el 1940 i el 1944 i al posterior setmanari ‘Tintin’, Hergé va aconseguir reflectir en cada volum una part de la història del segle XX, i va començar la seva publicació en color a partir del 1942 amb el volum ‘L’estel misteriós’.

Al costat de Tintín i el seu inseparable Milú podem recórrer esdeveniments que han marcat la història, com l’arribada de l’home a la Lluna, i que de fet s’avançà al mateix Neil Armstrong, passant per l’imperialisme japonès i el colonialisme a l’Àfrica, constituint així petits volums històrics il·lustrats.

L’univers de Tintín ha aconseguit un èxit sense precedents en el món del còmic ja que compte amb 250 milions d’exemplars venuts, s’ha traduït a 120 idiomes arreu del món i ha traspassat les fronteres del format paper a la gran pantalla de la mà de Steven Spielberg, director de Les aventures de Tintín: el secret de l’Unicorn.

Es culmina així el viatge de nou dècades d’un personatge que mai va identificar la seva edat dins de les vinyetes, i que junt amb el seu fidel gos Milú va donar la volta al món acompanyat pels també inoblidables capità Haddock, vell llop de mar i entranyable company de viatge de Tintín al llarg de bona part de les seves aventures, el professor Tornassol, el típic científic i inventor despistat i dur d’orella, els detectius Dupond i Dopont, agents de la policia secreta idèntics en aspecte i vestimenta, i la cantant Bianca Castafiore, cantant d’òpera italiana coneguda internacionalment com a El Rossinyol milanès i l’únic personatge destacat femení, encara que en general no surt gaire ben parada en els guions d’Hergé, essent no obstant un dels personatges més recurrents.

Podeu consultar el fons disponible d’aquest autor a les Biblioteques Municipals, clicant aquest enllaç.

Spro_3