75è aniversari de l’estrena de ‘Tiempos modernos’

Cartell original Tiempos modernosEn el mes de febrer de l’any 1936 es va estrenar als EEUU la pel·lícula Tiempos modernos, escrita, dirigida i protagonitzada per Charles Chaplin.

La pel·lícula és una sàtira esplèndida de la situació laboral de la classe obrera nord-americana durant la Gran Depressió, l’època que s’ha nomenat segona revolució industrial, especialment pel que fa referència al  ritme frenètic de treball i dels moviments sindicals.

A banda de la temàtica, en l’aspecte tècnic és interessant veure com es van introduint alguns efectes sonors, com ara cançons i música, el soroll de màquines i veus que provenien de ràdios o altaveus. Recordem que en aquests anys el cinema sonor s’està començant a implantar.

Però potser la nota sentimental de la pel·lícula sigui que aquesta serà la última pel·lícula on apareixerà el personatge de Charlot, el personatge que Chaplin va improvisar en un càsting quan tenia 25 anys i amb el que va fer trenta-quatre pel·lícules mudes de entre 10 i 20 minuts cada una.

Escena final

A les biblioteques de Vilanova i la Geltrú podeu trobar tant pel·lícules de Chaplin com documents que parlin sobre ell:
Tiempos modernos
El gran dictador
Mí autobiografía
Historia de mí vida

Us deixem amb el tràiler d’aquesta obra mestra:

Spro_3