150 anys del naixement de Joan Maragall

Joan MaragallEl 10 d’octubre de 1860 va néixer a Barcelona el poeta Joan Maragall.

Quart i últim fill i únic noi d’una família de petits industrials tèxtils, dels primers anys de col·legi en sabem poca cosa. Després d’uns anys treballant a l’empresa familiar va començar els estudis de dret, on va tenir la oportunitat de desenvolupar el seu interès per les lletres.

Va treballar com a advocat però al 1890 començà a treballar com a secretari de redacció al Diari de Barcelona, el que representa la seva professionalització com a escriptor. També va col·laborar amb la Veu de Catalunya i arribà a ser nomenat president de l’Ateneu Barcelonès.

Després d’algunes relacions, l’any 1891 contreu matrimoni amb Clara Noble, amb qui va tenir tretze fills.

La temàtica en l’obra de Joan Maragall és d’allò més àmplia. Tots els mòbils eterns de la poesia hi són presents: l’amor, la natura, el cant de la seva terra i la seva ciutat, la llegenda, els elements espirituals. La seva poesia passa per diverses etapes sempre moguda, però, per dos corrents: el vitalisme i el decadentisme.

També va escriure articles i realitzà traduccions, sobretot de l’alemany.Joan Maragall i Clara Noble

Margall va morir l’any 1911 amb només 51 anys.

La Institució de les Lletres Catalanes de la Generalitat de Catalunya conjuntament amb l’Associació Família de Joan Margall i Clara Noble han impulsat la celebració durant els anys 2010 i 2011 de l’Any Joan Maragall.

Els objectius de l’organització són impulsar arreu de Catalunya activitats que commemorin el doble aniversari (150 anys del seu naixement i 100 de la seva mort), impulsar la publicació i edició de la seva obra i impulsar l’estudi i reconeixement de la vida i l’obra de Joan Maragall a la resta d’Espanya i també a nivell internacional.

Us recordem que a la Biblioteca podreu trobar diferents tipus de documents sobre aquest poeta.

Súper 8