Els vampirs a la literatura I – Torna la “vampirmania”

Luna NuevaEl passat dimecres es va estrenar a Espanya la nova pel·lícula basada en la saga Crepuscle d’Stephanie Meyer, Lluna Nova i, aprofitant l’avinentesa parlarem de la figura del vampir a la literatura, però també al cinema i fins i tot a la televisió. 

Aquesta sèrie de novel·les que ens expliquen els turbulents amors entre un vampir, Edward Cullen i una humana, Bella Swan ha tornat a posar de moda aquests éssers fantàstics. Actualment, podem trobar a les llibreries, i, també a la Biblioteca, bastants títols que tracten sobre aquests éssers no morts però tampoc vius tan fascinats.

PortadaLa novetat a Crepuscle, un amor perillós es que la llum del sol no resulta mortal per als vampirs, tot i que exposar-se a ella fa que la seva pell brilli d’una manera especial i es faci evident la seva condició sobrenatural, és per això que prefereixen viure a llocs amb un clima més aviat dolent, on el cel acostuma a estar núvol i plou força.

Els vampirs de les novel·les sobre les aventures i desventures de la cambrera Sookie Stackhouse de Charlaine Harris també han decidit han decidit donar-se a conèixer als humans i integrar-se a la societat després de segles vivint amagats. Això és possible gràcies als japonesos, que han aconseguit crear una sang artificial que es comercialitza com una beguda i això permet als vampirs alleujar la seva set i no tenir que alimentar-se de sang humana si no ho volen. 

Com ja hem dit, les aventures de l’Edward i la Bella han fet el salt a la gran pantalla, convertint els seus actors, Richard Pattinson i Kristen Stewart en els nous ídols adolescents de moda. Portades

Les novel·les de Harris també s’han convertit en imatges, però el salt l’han fet a la petita pantalla, la televisió. Les aventures de la Sookie i del seu estimat, el vampir Bill Compton, les podem veure a True Blood.

La característica d’aquesta sèrie (tant dels llibres com de la televisiva) és la barreja d’acció amb escenes de sexe força explícit. A Espanya, l’editorial Punto de Lectura ha editat 4 novel·les però als EEUU ja se n’han publicat 11 títols.

Portada

També als EEUU s’acaba d’estrenar la sèrie The Vampire Diaries, l’adaptació de les novel·les de la Lisa Jane Smith, Crónicas Vampíricas. Aquesta saga ens parla del triangle amorós que s’estableix entre l’Elena Gilbert i els misteriosos germans Salvatore, l’Stefan, que vol viure en pau entre els humans, i en Damon, que és violent i no vol renunciar a la seva naturalesa vampírica.

No podem deixar de mencionar una altra sèrie sobre vampirs que es va poder veure a vàries cadenes de televisió estatal ja fa uns anys, Buffy la cazavampiros, tot i que aquesta sèrie va néixer d’una idea original del guionista Josh Weddon i no d’una novel·la. 

Una altra perspectiva del món dels vampirs ens la donen la novel·la de l’autor suec John Ajvide Linqvist, Déjame entrar 

PortadaL’Oskar, és un nen solitari i trist que viu en els suburbis d’Estocolm. No té amics i els seus companys de classe el maltracten. Una nit coneix a Eli, la seva nova veïna, una misteriosa nena que mai té fred, fa una olor estranya i gairebé sempre va acompanyada d’un home d’aspecte sinistre. L’ Oskar i l’ Eli i es fan inseparables. Al mateix temps, una sèrie de crims i successos estranys fa sospitar a la policia local de la presència d’un assassí en sèrie. Gens més lluny de la realitat.  

Aquí ens trobem amb una nena vampir que no té el glamur de l’Edward Cullen, ni la fortuna de’n Bill Compton ni pot integrar-se a la societat, ans el contrari, viu la vida d’un pobre fugitiu en un ambient força sòrdid. Aquesta novel·la també té la seva versió cinematogràfica.

La pel·lícula, amb el mateix títol, la va dirigir el també suec Thomas Alfredson i ha guanyat molts premis a diversos festivals, entre d’altres el de millor pel·lícula fantàstica europea del 2008 al Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Sitges. 

Aquests només són uns quants exemples que podeu trobar sobre el món dels vampirs a la Biblioteca però n’hi ha molts més dels quals parlarem en una propera entrada al Bibliobloc. Estigueu atents!

Súper 8