Dia Europeu dels Parcs

El dia 24 de maig se celebra el Dia Europeu dels Parcs. Va ser un 24 de maig de 1909 quan es declaraven els primers parcs nacionals europeus a Suècia. Uns quants anys més tard, el 1918, es declaraven a Espanya els primers parcs nacionals (Covadonga i Ordesa y Monte Perdido), amb un intent no reeixit d’afegir el Montseny a la llista. Tanmateix, el 1928, ara fa vuitanta-cinc anys, veuria néixer el Patronat de la Muntanya del Montseny, la primera figura de protecció d’un espai natural al nostre país, a la qual va seguir, ja més tard, el 1972, Sant Llorenç del Munt i l’Obac, el primer espai declarat parc natural a tot l’Estat espanyol.
 
A Catalunya tenim un espai declarat parc nacional: el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici (des del 1955), al qual s’ha de sumar la vintena de parcs naturals i altres espais protegits que s’han incorporat des d’aleshores:

 • Aiguamolls de l’Empordà
 • Aigüestortes i Estany de Sant Maurici
 • Agrari del Baix Llobregat
 • Alt Pirineu
 • Aiguamolls---Santi-Font20110120125312 API3 arriba-los-actuales-campos-cultivo-gava-abajo-simulacion-informatica-del-futuro-polo-empresarial-1301691916916 PN Alt Pirineu

 • Cadí-Moixeró
 • Cap de Creus
 • Capceleres del Ter i del Fresser
 • Castell de Montesquiu
 • Collserola
 • Delte de l’Ebre
 • Els Ports
 • El Montgrí, les illes Medes i el Baix Ter
 • entorn4 p19gojtp7r8d111vi17pr1u9d1kch6 ulldeter-900x600 08102011623 Sancugat-Collserola Allotjaments-_turistics_al_Delta_de_l_Ebre Els_Ports Aiguamolls Montgrí_Alex Lorente

 • Espai Natural de les Guilleries-Savassona
 • Foix
 • Fluvial del Besòs
 • Guilleries-Savassona-wpcf_680x400 castellet el-parc-fluvial-del-besos_0

 • Garraf
 • La zona del massís del Garraf sembla que sigui una terra gairebé desèrtica i amb un clima àrid. Hi dominen les superfícies rocoses i sense sòls. El terra és descarnat, i només hi creixen herbes i mates petites. Hi ha clapes de brolles de romaní i garrigues que donen la sensació que no poden aixecar-se més. El massís de Garraf és l’indret més septentrional on el margalló es fa amb abundància.
  Però l’ambient al Garraf no és tan sec com sembla. Al mig del massís hi ha indrets on creixen roures, arbres força exigents en humitat. Fins i tot es poden veure indrets cremats no fa gaires anys on creixen roures arreu. Si ens hi fixem bé, veurem que els roures creixen en dos ambients ben definits, fora dels quals no poden viure bé. Es tracta dels llocs ombrívols, en especial al peu de cingles obacs, i en indrets on hi ha materials tous. Els sòls expliquen moltes coses de la distribució de la vegetació. Aquestes terres toves i els sòls que s’hi ha format retenen l’aigua necessària perquè els roures i d’altres plantes exigents en humitat disposin d’aigua en els moments de sequera, com succeeix a l’estiu.
   
  La biblioteca Joan Oliva i Milà disposa d’un fons especial sobre aquest parc natural i del Garraf.

  e3009c3a86526211d4cb24296a95fc32 garraf-renfe

 • L’Albera
 • Mas de Melons i Secans de Lleida
 • Massís del Pedraforca
 • Montnegre i el Corredor
 • Montseny
 • Montserrat
 • 34260981 Taller-de-descoberta-dels-ecosistemes-esteparis Montaña_del_Pedraforca foto2_264 images 0204722001315155975

 • Olèrdola
 • Poblet
 • Sant Llorenç del Munt i l’Obac
 • Serra de Collserola
 • Serra del Montsant
 • Serralada Litoral
 • Serralada de Marina
 • Zona volcànica de la Garrotxa
 • ruta Real-Monasterio-Santa-Maria-Poblet images (1) collserola 1211663291_740215_0000000000_noticia_normal Parc_de_la_Serralada_Litoral.1 15992-1 parc-natural-zona-volcanica-garrotxa

  Això significa que poc més d’un milió d’hectàrees estan protegides, cosa que representa el 30% del nostre territori.
  Podeu trobar informació específica als webs de Parcs de Catalunya – Generalitat de Catalunya i de la Xarxa de Parcs de la Diputació de Barcelona.
   
   
  Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  Goldfinch