José Tomás Ventosa Soler, el Benefactor

José Tomás Ventosa Soler, el Benefactor

Una vegada més, us oferim un article d’allò més interessant sobre l’agermanament entre les ciutats de Vilanova i la Geltrú i Matanzas a Cuba. L’any 2020 vam publicar els primers articles amb tot d’informació sobre la cultura, la història així com alguns personatges destacats. Des d’aleshores, ja n’hem publicat un bon grapat! Si voleu estar-ne informats, només cal que feu una ullada al nostre blog.

Comencem amb la contraportada del llibre  José Tomás Ventosa, el Benefactor, que el passat mes de març es va presentar a la Biblioteca Joan Oliva. Editat pel Departament de Patrimoni de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú i el Casal Popular Cubà de Vilanova i escrit per l’historiador i escriptor de Matanzas (Cuba) Arnaldo Jiménez de la Cal.

Cuando José Tomas Ventosa arribó a Matanzas, a temprana edad, dejando atrás su tierra natal de Vilanova i la Geltrú en Cataluña, no imaginaba llegar a ser un personaje decisivo, durante algún tiempo, del devenir de la Atenas de Cuba.

Alcalde en dos ocasiones de Matanzas, participó del desarrollo de una ciudad que estaba en continuo cambio y progreso, aunque siempre siguió vinculado también a su ciudad de Vilanova i la Geltrú.

Si un adjetivo caracterizó su vida fue el de benefactor.

Dedicó su fortuna, conseguida en sus negocios en tierras cubanas, a realizar obras altruistas tanto en su patria de nacimiento como en la de acogida.

Aquí está un estudio sobre la vida de este catalán y la huella que dejó en la ciudad yumurina.”

Contraportada del llibre “José Tomás Ventosa, el Benefactor” d’Arnaldo Jiménez de la Cal

Aquesta obra és un estudi en profunditat de la petjada d’aquest vilanoví en terres cubanes. L’autor ha fet una recerca acurada als arxius matancers per mostrar-nos la biografia d’aquest personatge.

Arnaldo Jiménez de la Cal

Arnaldo Jiménez de la Cal neix a Matanzas l’any 1938. Es va llicenciar en Ciències Socials a l’Escola Superior del Partit Comunista de Bulgària i, posteriorment, va aconseguir el doctorat en Ciències Històriques.

Arnaldo Jiménez de la Cal, autor del llibre “José Tomás Ventosa, el Benefactor”
Arnaldo Jiménez de la Cal, autor del llibre “José Tomás Ventosa, el Benefactor”

Ha realitzat importants estudis sobre la lluita contra bandits a la província de Matanzas. Cal destacar també la seva participació a les lluites contra la dictadura batistiana com a membre del Directori Revolucionari. Va participar en la constitució de les Milícies Nacionals Revolucionàries i la Campanya d’Alfabetització, entre d’altres activitats revolucionàries.

És membre fundador de la filial Matancera de la Unió Nacional d’Historiadors de Cuba i membre de la Societat d’Història de la Ciència. Així mateix, ha publicat 10 llibres i 2 mapes històrics sobre les lluites del poble durant la dictadura de Batista, els Quaderns Matancers i la sèrie de Butlletins Atenesos.

Va ser fundador de l’Educació Superior a la ciutat de Matanzas, el 1972. Des de llavors, ha dut a terme la seva tasca com a professor d’Història en diferents ensenyaments i centres educatius de la província. També va ser professor titular de la filial universitària yumurina Medardo Vitier Guanche i va ser Historiador de la Ciutat de Matanzas tot desenvolupant sistemàticament una activa tasca de promoció de la Història, a través de la premsa escrita, la ràdio així com la televisió.

Presentació del llibre a la Joan Oliva i Milà

Imatge de la presentació del llibre a la biblioteca Joan Oliva i Milà
Imatge de la presentació del llibre a la biblioteca Joan Oliva i Milà

La seva tasca d’investigació ha estat avalada per més d’una desena de reconeixements, entre els quals destaquem els rebuts als Concursos d’Història Primer de Gener (1974) i 26 de Juliol de les FAR (1993), així com les Distincions Mario Dihigo Llanos (1998), Emilio Roig de Leuchsenring (2011), Julio Le Riverend Brusone (2012), Máximo Gómez (2013) i Pablo de la Torriente Brau (2015). A més a més, va ser mereixedor del premi Aurora de Matanzas per la seva incessant i meritòria tasca en la investigació i promoció de la història local i la cultura nacional.

Us convidem a descobrir els negocis i la vida política i social d’en Josep Tomàs Ventosa, així com la seva filantropia, la visió que tenien d’ell els matancers i les seves guerres amb la família per la llibertat a decidir sobre la seva riquesa.

Si voleu consultar la disponibilitat d’aquest llibre així com d’altres del mateix autor, només cal que feu una ullada a continuació:

Disponibilitat de l’obra a les biblioteques de Vilanova i la Geltrú:
D’altres llibres d’Arnaldo Jiménez de la Cal a la Xarxa de Biblioteques Municipals de Vilanova i la Geltrú. Feu clic aquí.

*Dades biogràfiques sobre Arnaldo Jiménez de la Cal obtingudes a www.ecured.cu

Funny Girl