Born to run. The Boss arriba a 67

Odiava la grisa llum de l’alba, significava que començava el dia. El dia… quan les persones s’aixequen, van als seus treballs, mengen, beuen, riuen, follen. El dia que se suposa que et lleves i brilles, ple d’energia, de vida. No podia aixecar-me del llit. Collons, ni tan sols aconseguia una erecció. Era com si tota la meva notòria energia, cosa que havia estat meva i havia dominat tota la meva vida, m’hagués estat cruelment arrabassada. M’havia convertit en una closca buida i errant.
Bruce Springsteen.

borntorunEls fans de Springsteen podran gaudir, a partir del proper dimarts, de pàgines i pàgines en què es detallen les circumstàncies en què es van gestar els seus discos, els detalls de les seves gires i també la batalla interior del músic amb els seus problemes mentals i la seva depressió al llarg de les tres darreres dècades, així com la seva tortuosa relació amb productors i músics. L’escriptura de Bruce és com la seva música. Epica, grandiloqüent per moments i poèticament confessional en d’altres.

El llibre autobiogràfic del músic Born to run, no és un relat d’amor precisament, publica algunes revelacions secretes com foren les tenses i traumàtiques relacions entre ell i el seu pare. Però si aquesta relació li va deixar una empremta pel que patiria depressions a partir dels 32 anys, no va ser menys important per al seu futur desenvolupament la seva educació catòlica. El sentiment de culpa de l’infància, les suspicàcies davant l’alcohol o les drogues i, sobretot, el contacte amb el sexe oposat van quedar marcades per la religió.

El Boss ha dedicat els últims sis anys a escriure en secret les seves memòries, aconseguint transmetre a les seves pàgines l’humor, la tendresa, empatia i originalitat presents en les seves millors cançons. Patti Scialfa pren protagonisme en els últims capítols, des de que ingressa a la E Street Band, encara que té alguna aparició esporàdica abans. Per ella va deixar a la seva primera dona, Julianne Phillips, i és la mare dels seus tres fills. Amb aquesta publicació Springsteen segueix els passos d’altres grans icones de la música com Bob Dylan, Neil Young, Keith Richards, Eric Clapton i Pete Townshend.

bruce

que Bruce Springsteen era una escriptor ho sabíem tots. No calia més que atendre les lletres de les seves cançons. El que no sabíem és que a més de poeta era un consumat narrador, capaç de atrapar-nos en la lectura de les seves memòries amb mà de ferro sense deixar-nos anar fins a arribar a l’última pàgina del llibre. Claudio López de Lamadrid.

Bruce Springsteen publica un disco nuevo y sus memorias

Biblioteca Joan Oliva i Milà.

Morello