Allò que va passar a Cardós, Ramon Solsona

solsona_autorRamon Solsona és un dels escriptors en llengua catalana que en aquesta última edició de la Setmana del Llibre en Català ha presentat la seva darrera novel·la ‘Allò que va passar a Cardós’.
Han passat sis anys de la seva última novel·la ‘L’home de la maleta’, per la qual va guanyar l’any 2010 el Premi Sant Jordi de Novel·la.
Ha escrit, entre d’altres, novel·la breu: ‘Llibreta de vacances’, ‘Cementiri de butxaca’ i poesia: ‘Sac de gemecs’; no ficció: ‘Ull de bou’,’Ull de vaca’,’Reflexions de sala i alcova’,’A paraules em convides’,’Marques que marquen’.
 
Premis:

 • 1994 Premi Crítica Serra d’Or de novel·la per ‘Les hores detingudes’
 • 1994 Prudenci Bertrana per ‘Les hores detingudes’
 • 1994 Lletra d’Or per ‘Les hores detingudes’
 • 2010 Sant Jordi per ‘L’home de la maleta’.
 • 3portada_allo-que-va-passar-a-cardos_ramon-solsona-sancho_201605100906 L’autor ens situa a la Vall de Cardós on un guàrdia civil és assassinat una nit de neu del 1965. Aquest fet lliga tot l’entramat de les diverses històries vitals que hi succeeixen com a conseqüència de la construcció d’un gran complex hidroelèctric. Milers de treballadors excaven quilòmetres de galeries subterrànies, pous verticals i centrals invisibles des de l’exterior. La vida dels habitants de la vall es transforma. S’hi respiren aires nous, la guerra queda lluny, arriben la televisió, el sis-cents, el turisme, el twist i el biquini.
  Una corrua de persones acut a Cardós a la recerca d’una feina. S’allotgen en campaments i pobles, des del pla fins als llacs més alts, i les seves històries d’emigració i desarrelament, d’amor i de lluita s’encreuen les unes amb les altres. Hi ha conflictes de convivència, prosperitat econòmica, accidents de treball, corrupteles i el rerefons permanent de la dictadura.
   
  Ramon Solsona ofereix una novel·la èpica i vibrant que té tota la rotunditat dels clàssics.
   

  El llibre incorpora un punt de llibre amb el mapa de la Vall de Cardós on s’indiquen els túnels excavats i els campaments dels treballadors. Escrit en català combina diàlegs bilingües amb el castellà, la qual cosa mostra la situació lingüística d’aquells moments.
   
   

  Novetat a la biblioteca

  1r capítol Allò que va passar a Cardós

  Per escoltar una entrevista amb l’autor fes clic aquí.

   
  Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  Goldfinch