La història a les nostres mans

portada

El dimarts dia 13 es va presentar a la Biblioteca Víctor Balaguer el nou curs del Taller de la Història a les nostres mans. Una iniciativa, a càrrec del Grup de Dones amb Memòria, que enguany compleix 18 anys.
escolaEl programa sorgeix l’any 1998 amb una aposta carregada de sentit, tant pel que fa a la història local, com per totes les dones que hi participen, al voltant d’una seixantena, que al llarg del temps s’han constituït com a Grup de Dones amb Memòria. L’objectiu és recuperar, a través de la tradició oral i el punt de vista de les dones, la història de Vilanova i la Geltrú, i la transmissió d’aquests coneixements i vivències a les noves generacions.
Des dels seus inicis l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú ha donat continuïtat a aquesta iniciativa mitjançant un seguit d’accions, com l’edició de la col·lecció de llibres “La memòria del futur”. En els volums de la col·lecció, que trobareu a la Xarxa de Biblioteques Municipals de Vilanova i la Geltrú, es recullen els principalspa aspectes de la història de la ciutat, per tal que les noves generacions coneguin els fets històrics, en alguns casos explicats pels seus propis protagonistes.
Una de les activitats més destacades del taller és la transmissió de les vivències del grup de dones, que realitzen xerrades a les escoles i instituts de la ciutat que ho demanen. D’aquesta manera s’afavoreix la transmissió oral i s’estableix un intercanvi intergeneracional ric i ple d’experiències vivencials.
En aquest sentit, i per tal d’ampliar aquest tipus d’aportacions tan personals es fa necessari incrementar el nombre de participants, que estiguin disposats a destinar una part del seu temps i participar del projecte.
Dins les activitats d’aquest s’inclou, a banda de donar continuïtat a la recuperació de la vida quotidiana del segle XX, l’edició d’una nova publicació bibliogràfica. Les sessions del taller es fan tots els dimarts a les 17.30 hores, a la Sala de Juntes de l’UPC.

L’acte d’inauguració, celebrat a la Biblioteca del Museu Víctor Balaguer, ha comptat amb l’assistència de l’Alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, Neus Lloveras, i de la Regidora de Gent Gran Blanca Albà. Durant la presentació del nou curs, que va comptar amb la participació dels dinamitzadors del taller, Judith Barbacil i Xavier López, es va projectar el documental Família i Guerra, a partir de les primeres entrevistes que es van fer al taller.

Spro_3