Biblioviatges: Noruega

Vista del fiord Verdsarvfjordar

align="center">

Noruega, (en noruec: Norge (bokmål) o Noreg (nynorsk), és un dels països nòrdics, situat a la península d’Escandinàvia. Molts etimologistes creuen que el nom del país ve de les llengües germàniques nòrdiques i que significa la “ruta del nord” o el “camí cap al nord”, que en nòrdic antic seria Nord veg o Nord vegri.

Mapa de NoruegaTé una forma molt allargada amb una extensa costa a l’oceà Atlàntic. La costa és escarpada, marcada pels fiords i milers d’illes, per la qual cosa, la seva línia costanera és, en proporció a la seva superfície, la més gran que no pas a cap altre país.

La cultura del poble noruec gira en torn al mar. Després de la última Edat Glacial, el país fou habitat per caçadors primitius i pescadors, que s’establiren en cavernes a tot el llarg de la costa. Van construir embarcacions amb la capacitat de creuar els extensos oceans, i els víkings són coneguts en la història pels seus colossals vaixells i les seves sanguinàries correries.
Han estat el mar i els seus fiords les seves vies naturals de comunicació. Noruega no fou un regne independent fins a 1397. Després va haver de compartir rei amb Dinamarca i Suècia, i fins el 1905 no va tenir la seu pròpia monarquia i la seva pròpia bandera.

NoruegaSi volem conèixer a fons el país, la millor manera és fer una ruta per la costa de sud a nord amb l’Hurtigruten. Es tracta d’una companyia naviera amb una sèrie de vaixells que realitzen escales o singladures tipus “express” i és el mitjà que utilitzen els noruecs per desplaçar-se d’un lloc a altre. Aquests vaixells són tipus ferris i alberguen a les seves bodegues vehicles de tot tipus: autocars i autocaravanes, que permetran fer un viatge mixt amb vaixell i per carretera, ja que fa el recorregut pels principals fiords i pels millors paratges naturals. I és que Noruega té una bellesa natural de les millors del món.
El Fiord d’Oslo, només a uns minuts d’Oslo, és la zona d’activitats a l’aire lliure i descans més freqüentada del país. Cadascuna de les illes del Fiord d’Oslo té les seves peculiaritats i la seva història. Aquí està Hovedøya, Langøyene, Lindøya, Nakholmen, Bleikøya i Gressholmen.

La capital del país, Oslo, es troba situada al més profund del fiord, on desemboca el riu Alna. És una ciutat relativament petita amb 500.000 habitants, on es respira un ambient elegant i senyorial. Fou fundada per Harald “el Fort” al 1050.

Vista general d’Oslo i el seu fiord

align="center">

D’Oslo destaca el Palau Reial, el parc de Vigeland, l’Ajuntament, el Parlament, el Teatre Nacional i la Galeria Nacional. Tots aquest edificis estan en el mateix centre i és allà on hi radica la vida comercial, restaurants, etc. Altres llocs interessants de visitar són el Fort Akerkus, que fou construït a l’any 1300, el museu de naus víkings, l’Operahuset i els mercats de les zones del port.

El telefèric de BergenUn cop coneguda Oslo, podem començar el viatge cap el nord. Primer de tot, trobarem Bergen, la capital dels fiords del sud, fundada pel Rei Víking Olav Kyrreen al 1070, envoltada per set muntanyes i pels fiords que li confereixen un micro-clima especial. Les seves edificacions de fusta han estat catalogades per la UNESCO com a patrimoni de la humanitat. Una part indispensable de la visita a Bergen és fer un passeig amb el telefèric que puja als viatgers a 320 metres a dalt del coll i des d’on es pot contemplar la panoràmica de la ciutat.

Seguint cap al nord, arribem a Molde, una de les ciutats més atractives que podem trobar a la costa de Noruega. És la capital de la regió coneguda com More Og Romsdal, envoltada de fiords, impressionants formacions naturals esculpides durant centenars de milers d’anys per les glaceres en les últimes glaciacions i que ofereixen al visitant un espectacular paisatge ple de muntanyes, glaceres, llacs, rius, arbredes, cascades …

Gràcies a les corrents càlides que porta el Corrent del Golf, els fiords gaudeixen d’un clima temperat i normalment mai es congelen. Les aigües dels fiords són l’hàbitat de foques, marsopes i d’una gran varietat de peixos, deixant que àguiles i altres ocells solquin el cel.

Els fiords solen ser molt profunds en les conques altes i mitjanes. Per exemple, el fiord Sognefjord arriba als 1.308 metres per sota del nivell del mar, convertint-se en el fiord més profund de Noruega. Alguns fiords de Noruega, com Geirangerfjord i Nærøyfjord, estan inclosos en la Llista de Patrimoni de la Humanitat de la UNESCO. El fiord Nærøyfjord s’eixampla en determinats punts fins a 250 metres i les muntanyes s’eleven fins als 1.800 metres sobre les plàcides aigües. El fiord Geirangerfjord és famós per la bellesa dels seus esplèndides cascades d’aigua, més conegudes com les Sets Germanes.

El Sognefjord
El Geirangerfjord

align="center">

Seguint cap al nord, ja dins del Cercle Polar arribarem a Bodø, la ciutat de l’àguila marina i cap altre lloc del món té una colònia tan gran d’aquesta majestuosa au. La ciutat està envoltada de bellesa natural, amb les muntanyes de Børvasstindene al sud, l’illa de Landegode Vista de les illes Lofoteni les illes de Lofoten al nord, que es caracteritzen per les seves muntanyes i cims, illots a l’abric del les aigües obertes de l’oceà, platges i grans àrees verges. Igual que gairebé tota la costa noruega, la seva geografia es troba profundament retallada per fiords. Les temperatures hivernals de Lofoten són molt suaus tenint en compte la situació al nord del cercle polar àrtic (es tracta de la major anomalia de temperatures en el món per latitud), i és responsable d’això la Corrent del Golf.

Aurora boreal a TromsøEl nord de Noruega és conegut per la màgia del sol de mitjanit, que a Tromsø es pot veure entre maig i juliol, les nits polars entre novembre i gener, i les majestuoses llums enlluernadors de l’aurora boreal que es poden veure normalment des de setembre fins a principis d’abril.

La ciutat de Tromsø ha estat sempre un punt de partida per les expedicions polars. A més, aquesta població té la universitat més septentrional del món, el que li dóna fins i tot un toc internacional.

A l’extrem septentrional, la Lapònia noruega, la terra dels sami, sorprèn el viatger per les seves meravelles naturals com els seus cims, que superen els 2.000 metres d’altitud, i els arxipèlags que voregen el Cercle Polar Àrtic.

Per a molts, el gran referent de Lapònia és el Nordkapp, o Cap Nord, l’última frontera, doncs aquí acaba Europa i comença la terra de gel. Si a l’estiu és un mite per a viatgers, a l’hivern és un referent per a nous aventurers. Ens trobem davant d’un paisatge canviant de gel i neu i un silenci que l’envolta tot.

El Cap Nord

align="center">

Noruega ha estat bressol d’artistes tan rellevants com el pintor Edvard Munch, el compositor Edvard Grieg, el matemàtic Caspar Wessel, l’escultor Gustav Vigeland i el dramaturg Henrik Ibsen. També ha aportat al món tres premis Nobel de literatura: Bjørnstjerne Bjørnson, Sigrid Undset , Knut Hamsun, Øystein Aarseth i Varg Vikernes.

El país escandinau manté moltes de les seves tradicions culturals, i molts dels seus habitants es abillats amb vestits típics en noces i esdeveniments. També són populars els balls i cançons seculars, així com els contacontes.

La Deichmanske bibliotek és la biblioteca pública municipal d’Oslo. És la més gran i també una de les més antigues de Noruega.

Té setze sucursals a tota la ciutat, i també d’altres que serveixen a tot el país, incloent la Biblioteca Multilingüe. Va obrir les seves portes el 12 de gener de 1785 després d’una donació de 6.000 llibres per part del canceller Carl Deichman. L’actual edifici d’estil neoclàssic principal, dissenyat per Nils Reiersen, data de 1933, i per l’any 2012 està prevista la construcció d’un nou edifici a Bjørvika junt a l’Opera d’Oslo.
Veure plànol Oslo

Llibres

 • Eduard Munch
 • Víkings. Y. Cohat
 • En Noruega. L. Lasa
 • Crepúsculo en Oslo. A. Holt
 • Guies viatge

 • Suècia, Noruega, Finlandia. Anaya
 • Noruega. Anaya
 • Noruega. El País Aguilar
 • CDs

 • En tiempo de Holberg; Danzas de boda noruegas; Danza sinfónica nº 4. E. Grieg
 • O sol de Oslo.
 • Gilberto Gil

  Infantil

 • Erik : jo sóc de Noruega. Anne-Lise Cloetta
 • Sol de mitjanit a Lofoten

  align="center">

  Us desitgem un feliç dia de Reis!

  Ja s’acosten els reis…


  Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  sofeita