Akira Kurosawa

Akira Kurosawa

Fa ja cent anys, un segle, del naixement del cineasta més important del Japó i un del mes premiats en la història del setè art: Akira Kurosawa (1910-1998).

L’inici de la seva carrera com a director va estar marcada per la manca de llibertat creativa, però les pressions es van anar rebaixant a finals dels quaranta i el 1950 va arribar Rashomon. A partir d’aquí, i fruit de la seva estreta col·laboració amb els actors Takashi Shimizu i Toshiro Mifune, es succeirien alguns dels títols que més han influït a directors de tot el planeta.

Són la entendridora Viure (1952), l’èpica Els set samurais (1954), Tron de sang (1957), qualificada per Harold Bloom com la millor adaptació de Macbeth, La fortalesa amagada (1958)-que va inspirar a George Lucas els personatges de C3PO i R2D2-o Yojimbo (1961).

Després de l’estrena el 1970 de Dodeskaden, Kurosawa va intentar suïcidar-se. Va aconseguir refer-se i filmar la qual va ser la seva única pel·lícula produïda a l’estranger, Dersu Uzala (1975), un al·legat contra la desnaturalització de l’home modern.

Ja gairebé cec, i amb el suport financer de George Lucas, Francis Ford Coppola o el francès Serge Silberman, va rodar en la següent dècada la monumental Kagemusha (1980) i la poderosa faula Ran (1985), la seva obra mestra per a molts i per la que va ser candidat a l’Oscar.

DVD

  • Ran
  • Rashomon
  • Los siete samurais
  • Biblioteca Joan Oliva i Milà.

    Morello