Réquiem Ruso, de William Ryan

William Ryan amb Réquiem ruso L’irlandès William Ryan, escriptor i advocat resident a Londres, acaba de publicar la novel·la, Réquiem ruso, primera de la sèrie d’aventures que protagonitza Alexei Korolev, detectiu que treballa per a la brigada d’Investigació Criminal de la Milícia a la Rússia dels anys trenta del segle passat, en plena època estaliniana.

El seu primer cas arrenca el 1936, quan el terror que desperta Stalin comença a ser notori. En una antiga església de Moscou reconvertida en local de les Joventuts Comunistes, una jove ha aparegut assassinada i esquarterada. el capità Alexei Dimitrevich Korolev investigarà aquest salvatge assassinat que ofereix uns tints rituals i al que aviat seguirà un altre de característiques semblants. Tot es complicarà quan es descobreixi que el primer cadàver correspon a una ciutadana nord-americana, ocasionant que la NKVD, la temible policia política del règim, decideixi prendre cartes en l’assumpte.

Aquest fet farà caminar amb peus de plom a Korolev, que sap que qualsevol moviment erroni pot significar el seu exili a les terres siberianes.

Una bona novel·la, l’atractiu de la qual resideix tant en la personalitat del protagonista com en l’excel·lent descripció de l’ambient opressiu i asfixiant, ple de por a les delacions i a l’actuació de la policia política, dels anys de l’estalinisme previs a la Guerra Mundial que ens fa Ryan.

Biblioteca Joan Oliva i Milà.

sofeita