Dia Mundial de l’Aigua

El diumenge 22 de març se celebrarà el Dia Mundial de l’Aigua, i Vilanova i la Geltrú vol afegir-se a aquesta commemoració amb l’espectacle de màgia Els secrets de l’aigua , que ocuparà la plaça de la Vila aquest dissabte, 21 de març. L’acte és promogut per l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú amb col·laboració de la Companyia d’Aigües i compta amb el suport de l’Agència Catalana de l’Aigua. Simultàniament, un estand informarà la ciutadania sobre mesures d’estalvi d’aigua.

A la Biblioteca hi haurà una selecció de fons sobre el tema de l’aigua.

Aquest any, el Dia Mundial de l’Aigua vol fer èmfasi en qüestions relacionades a les aigües compartides, és a dir, en els recursos hídrics que creuen fronteres i ens uneixen.

dia-mundial-de-laigua-2009.gif

Les 263 conques i llacs transfronterers del món s’estenen a través del territori de 145 països, i cobreixen gairebé la meitat de la superfície terrestre de la Terra. Hi ha suficient aigua dolça per satisfer les necessitats de tots, tanmateix els recursos hídrics no estan equitativament distribuïts i, sovint, no són gestionats de manera adequada. Al dia d’avui, molts països enfronten problemes d’escassetat d’aigua. En algunes zones, la disponibilitat d’aigua dolça de bona qualitat s’ha reduït significativament a causa de la contaminació produïda pels rebuigs generats pels humans, la indústria i l’agricultura. Des de 1900, la meitat dels aiguamolls del món, és a dir, la nostra principal font d’aigua dolça renovable, s’han perdut. El canvi climàtic tindrà, sense cap dubte, un impacte directe en el subministrament d’aigua dolça a moltes regions.

Tots els països tractaran de satisfer les seves necessitats d’aigua en un context de recursos hídrics limitats, i en aquest context Les Nacions Unides han publicat el 12 de març la tercera relació mundial sobre els recursos de l’aigua a pocs dies del Fòrum Mundial de l’Aigua, que reunirà aproximadament 20000 persones a Istanbul, a partir del 16 de març fins el 22, un document que per primera vegada té un to alarmant i preveu un futur ple de conflictes si no s’actua urgentment per evitar una crisi global.En aquest sentit, és important fomentar les oportunitats de cooperació que la gestió dels recursos hídrics transfronterers pot proporcionar.

No oblidem que tots compartim la responsabilitat de la gestió dels recursos hídrics transfronterers per a les generacions actuals i futures.

La festa de l’aigua del 22 de març

Afegint-se a la celebració, el diumenge 22 de març, el Departament de Medi Ambient i Habitatge organitza, mitjançant l’Agència Catalana de l’Aigua, l’ 11a Festa de l’Aigua, on es podrà gaudir d’espectacles centrats en l’aigua, tallers per als més menuts i, especialment enguany, d’actuacions musicals en directe, entre les quals destacarà la Cantata de l’Aigua, interpretada per quatre-cents noies i nois. A més, donarà a conèixer les mesures que es duen a terme per garantir una gestió eficient de l’aigua.

Biblioteca Joan Oliva i Milà.

sofeita