Novetats de juliol de gènere negre i policíac
Quatre novel·les són les que us presentem avui en aquest article. Les tres primeres han estat escrites per dones i la darrera, per un home.
Iniciem aquesta aventura negra amb
Las aguas sagradas. May R. Ayamonte
Jimena observaba los mapas donde había marcado cada detalle y sonrió orgullosa. La teoría medioambientalista podía tener sentido o no, pero lo que tenía claro era que los catorce días entre las víctimas y las pancartas eran por los catorce puentes. Al igual que el lugar donde aparecían los cuerpos. Y, por otro lado, los elementos con los que se asesinaba estaban vinculados al río Darro. No le quedaban dudas de la conexión con el río y los puentes. Pero ¿a dónde la llevaba eso?
Fragment, cap. 58 pàg. 548

La trama d’aquesta història és una mica complexa i en la qual les dones són les protagonistes. Hi trobareu temes de plena actualitat amb càrrega social i també política com són la reproducció assistida, el nadons robats…
L’acció es desenvolupa a Granada, ciutat de l’autora.
A la vora del diu Darro apareix el cadàver d’un home en una posició que recorda el cas que també va resoldre quatre anys enrere la Jimena Cruz, una periodista de Granada. Li tornen a donar aquest nou cas, però ella vol formar un equip. És per això que incorpora la Fátima Suárez, una historiadora de Granada que vol ser mare, encara que amb moltes dificultats. La seva investigació, però, les portarà a descobrir que tot és molt més complex del que es pensaven.
Hi ha, doncs, dues protagonistes que són les que duen la narració. Els personatges secundaris, però, també són importants ja que hi ha relacions familiars difícils i contradictòries…, moltes mentides i traïcions.
El personatge principal de Jimena Cruz és el mateix que a la seva primera novel·la Las niñas salvajes.
L’autora
May R. Ayamonte és una escriptora granadina, graduada en Estudis Anglesos i promotora de la lectura. Actualment fa xerrades de foment de la lectura a col·legis i instituts i a escriure.
Deixem Granada per anar a una altra ciutat espanyola
Cuando te falte el aire d’Úrsula Campos
L’acció transcorre a Saragossa.
És el mes de novembre de 2018 i el despatx de la Quina Larrea, cap del Servei d’Epidemilogia, ha estat destrossat i la policia descobreix que han robat unes vacunes. El cas és que la Quina Larrea estava investigant la mort d’un jove per tal de descartar una malaltia infecciosa que es creia erradicada.
Qui durà a terme la investigació és la inspectora Lysander que tot just acaba d’arribar a la ciutat. Al mateix temps també porta el cas d’un intent de violació que és el seu primer cas important i que no està disposada a deixar-lo sense resodre.

-Buenas tardes, Garrido, soy Lisander -dijo Eliana a la vez que abría la puerta-. Me preguntaba si habéis avanzado en el tema del asalto al ISPGA. Como ocurrió durante mi primer fin de semana en la ciudad, no puedo evitar sentirme implicada, la epidemióloga con la que hablé parecía muy afectada.
-Gracias por tu interés. De momento mucho trabajo y pocos resultados. Interrogamos a Montesinos, el médico antivacunas, y a gente del grupo pero parece que están limpios. Estamos interrogando a todos los trabajadores del ISPGA y vamos a localizar a los extrabajadores del laboratorio de los últimos años.
Fragment, cap. 29, pàg. 198-199
L’autora
Úrsula Campos és infermera de formació i també especialista en direcció i gestió de serveis socials. Ha treballat en diferents àmbits sanitaris del govern d’Aragó. Per tant, coneix molt bé el sistema de salut pública. També es dedica a la divulgadió a les xarxes socials.
Aquesta és la seva primera novel·la.
Uno de los nuestros de Fiona Barton
Nadie tenía por qué saber cómo se sentía en realidad, que la emoción de recuperar el control de su vida se veía eclipsada por el miedo a plantarse delante de su equipo otra vez y no estar a la altura; en definitiva, por el miedo a cagarla. “La nebulosa”, lo había llamado el especialista cuando se lo comentó; también le había recomendado sesiones de mindfulness. “Es normal que estés preocupada, pero lo ideal es que empieces yendo solo ocho horas a la semana para que la reincorporación sea progresiva”, le había dicho, como si ella se lo fuera a agradecer, pero no veía cómo iba a recuperar el ritmo de trabajo con solo un puñado de horas semanales. “¿Cómo voy a volver a estar en plena forma, a ser la inspectora King?”
Fragment, cap. 38, pàg. 217

La inspectora Elise King
s’ha mudat a un poblet de la costa on es recupera d’un càncer. Allà no coneix ningú, però. Des de la seva finestra veu com les tensions entre els turistes de cap de setmana i els ciutadans habituals van en augment. Encara que ella només pot endevinar el que passa darrere les portes dels seus veïns, és per mitjà de Dee Eastwood, la jove que l’ajuda en la neteja, que ho sap tot. Tot canvia quan un veí desapareix sense deixar rastre i l’Elise decideix buscar respostes, però només trobarà una comunitat que es tanca en ella mateixa i la veritat s’escola entre els seus dits. En un poble petit tots són sospitosos perquè tots saben guardar molt bé els seus secrets…
L’autora
Fiona Barton va ser coneguda per la seva primera novel·la La viuda. Amb posterioritat ha escrit La madre y La sospecha amb les qual ha confirmat la seva solidesa en la camp de la novel·la psicològica i de misteri.
I acabem amb l’autor masculí d’aquesta proposta
Lucía de Bernard Minier

Salamanca
és la ciutat on la tardor del 2019 un grup de sis estudiants universitaris, tutelats pel catedràtic de criminologia Salomón Borges, amb l’ajut d’un programa informàtic creuen dades de diversos cossos policials, cosa que els permet trobar l’existència d’un misteriós homicida, amagat durant tres dècades, el modus operandi del qual consisteix a escenificar composicions renaixentistes encolant els cossos de les seves víctimes.
Al mateix temps, la jove tinent de l’elitista Unidad Central Operativa de la Guardia Civil, descobreix amb horror el seu company crucificat i encolat en un turó dels afores de Madrid. Aquest fet la durà a conèixer a Salomón Borges i a recórrer amb ell la geografia espanyola: Salamanca, Segovia i també el Pirineu d’Osca.
Eran las once cuando Lucía despegó la vista del cuaderno. Hacía dos horas que leía el diario de Miguel Ferran. Casi se había olvidado de dónde estaba.
Había estado leyendo aquel diario totalmente absorta. Poseída por las palabras de un hombre atormentado por la muerte de una pareja joven y, sobre todo, por la suerte de un niño que había sido borrado literalmente de la faz de la tierra. Un hombre que había invertido todas sus fuerzas en la búsqueda de la verdad y que había acabado destrozado por ese combate, tanto física como mentalmente. A todo investigador criminal le llega un día ese caso extraordinario que no le deja ni un momento de respiro. La mayoría logra mantenerlo a distancia y relativizarlo, pero algunos acaban víctimas de una obsesión que los lleva a perder el sueño y el apetito, a olvidarse de su propia familia, a aislarse y rozar los límites de la locura.
Fragment, cap. 27, pàg. 172
Per acabar…
… dir-vos que no podreu deixar de llegir aquesta història aterradora i addictiva. Els personatges s’enfronten al seu propi destí i també a les seves pors més profundes. I si voleu saber-ne més podeu clicar aquí.
L’autor
Bernard Minier és un escriptor francès que s’ha convertit en un referent del thriller francès a més a més de l’europeu.