L’espia del Ritz de Pilar Rahola

L’espia del Ritz de Pilar Rahola

La novetat d’aquest més de juliol a la sala d’adults és L’espia del Ritz de Pilar Rahola.

Espai-temps

coberta lespia del ritz pilar rahola - L'espia del Ritz de Pilar Rahola

Som a la Barcelona dels anys quaranta, just acabada la guerra civil. La pobresa, l’estraperlo…, qualsevol mètode per subsistir és vàlid. Paral·lelament, a Europa el nazisme es va estenent. Tanmateix, en aquesta època obscura a la ciutat hi ha un espai on sembla que el temps s’hagi aturat: l’hotel Ritz.

És en aquest lloc on la gent rica de la ciutat es distreu ballant al compàs d’uns músics provinents de França.

Personatges

Uns músics jueus que han d’amagar la seva identitat. Persones que intenten marxar a Amèrica i que seran peces clau en l’espionatge contra els militars alemanys i també els espanyols.

Uns ciutadans de Barcelona que viuen en una realitat paral·lela. La de la riquesa enfront la pobresa, amb lligams amb el feixisme i el nazisme.

Personatges femenins

Entre els personatges femenins destaquen dues dones completament oposades: la Flora i la Mercedeta.

En primer lloc, la Flora que respresenta la dona forta que acompanya en Bernad Hilda durant tota la vida.

“Sobretot, Bernard, no facis cap moviment estrany; has de ser anodí, insignificant, estimat, com si fossis una puça, com si fossis la puça que ells volen que siguem.”

En segon lloc, la Mercedeta, de mitjana edat i rica, casada amb un feixista que només la vol per lluir i a qui ja no estima.

“I ara que ja havia complert els cinquanta-quatre anys, ni estava emancipada ni era lliure, i mai no havia estat culta, només era una dona més, de les moltes que ho havien intentat. ‘

Personatges masculins

En Bernard Hilda, personatge sobre el qual es desenvolupa la trama, és verídic. Músic francès i jueu es va fer famós amb la seva orquestra que tocava jazz. És conegut per ser espia contra els nazis. Aquests anaven a l’Hotel Ritz a escoltar la seva música i es va aprofitar aquesta situació per espiar-los.

En Bernard i la seva dona, Flora, eren agents al servei dels francesos gaullistes, darrerament, però, s’han desclassificat documents del contraespionatge francès que posen en dubte que Hilda fos només un agent dels aliats. En primer lloc per les seves amistats amb alemanys i en segon lloc, pels seus moviments, per la qual cosa es va creure que era un agent doble o un agent infiltrat. . L’agent que es va encarregar de fer l’informe sobre la productivitat de la parella va valorar millor el treball d’ella que la d’ell.

L’Eusebi, el marit de la Merceneta, defensor del règim franquista.

‘(…) És un acte caritatiu, Merceneta, d’aquells que demostren com som de bona gent. Que es vegi, que es vegi que en Franco té bon cor, i tots nosaltres, que només volem això, fer una Espanya recta i honorable, (…)”

Pilar Rahola ens parla de la seva novel·la en el següent enllaç.

El trobaràs al catàleg aladí i també a l’eBiblio.

L’autora

Pilar Rahola és molt coneguda per les seves intervencions i també per les seves declaracions, a vegades poc acceptades, a la premsa escrita i audiovisual. Tanmateix, és una persona admirada per la claredat en l’exposició dels seus punts de vista.

Al catàleg aladí i a l’eBiblio podeu trobar la major part dels seus llibres, entre els quals:

  • El carrer de l’Embut. 2013
  •  La rosa de cendra, 2015
  • S.O.S Cristians, 2018
  • L’espia del Ritz, 2020

Finalment, esperem que L’espia del Ritz de la Pilar Rahola sigui del vostre interès!

Goldfinch