Gregaris: la cara més dura i desconeguda del ciclisme

Gregaris: la cara més dura i desconeguda del ciclisme

En els últims temps s’han fet un lloc entre els nombrosos títols dedicats a estrelles del ciclisme, com Alberto Contador, Peter Sagan o Alejandro Valverde, alguns títols dedicats als grans oblidats d’aquest esport i que habitualment no acaparen primeres planes: els gregaris.

La proposta de lectura ciclista que us presentem avui és concretament el llibre Gregario (Domestique) de Charly Wegelius, amb la col·laboració de Tom Southam, i editat per Contra l’any 2016.

coberta llibre gregario - Gregaris: la cara més dura i desconeguda del ciclisme

Els aficionats al ciclisme relacionem sempre la figura d’un gran líder a algun gregari destacat: Rodríguez Magro o Carlos Hernández a Perico Delgado, Marino Alonso o Armand de las Cuevas a Miguel Indurain, George Incapie o Yaroslav Popovich a Lance Armstrong o Jesús Hernández i Daniele Benati a Alberto Contador. Però aquests són una ínfima part dels gregaris amb què compta el pílot i que han competit durant aquestes quatre dècades; només cal veure que en l’actualitat hi ha 19 equips de categoria UCI Pro Tour amb una mitjana de 20 corredors per equip, la qual cosa fa uns 380 corredors només per la temporada 2020 (i sense comptar els equips Continentals).

Gregario es un testimoni fascinant, honest i realment dur del ciclisme professional: un testimoni que parla dels hotels de mala mort que han de visitar habitualment els ciclistes, els baixos salaris i la incertesa laboral, les caigudes i els ossos trencats que fan perillar la carrera professional de més d’un dels competidors, els dies de fred i calor que s’han de patir, anades i tornades al cotxe per ajudar al líder… i tot això en un ambient de sospita com el que en els darrers anys ha envoltat tota l’activitat dels ciclistes professionals, que a més d’aguantar tot el que s’ha comentat, hores i més hores d’entrenament, una forma de vida i una dieta d’allò més disciplinada, han de patir, en moltes ocasions, la mirada acusadora de mitjans i aficionats.

La lectura té el valor afegit d’estar escrit per un ex-professional com Charly Wegelius, que va desenvolupar la seva carrera durant la primera dècada del segle XXI, i tot just va abandonar la pràctica del ciclisme professional, la qual cosa li aporta un valor afegit innegable. Tot plegat es nodreix amb les aportacions del seu col·laborador, i també ciclista, Tom Southam.

foto charly wegelius ciclista - Gregaris: la cara més dura i desconeguda del ciclisme

Charly Wegelius, tot i que va nàixer a Finlàndia es va criar a York (Gran Bretaña) va desenvolupar la seva carrera professional durant la primera dècada d’aquest segle formant part de potents equips com Mapei-Quick Step, Liquigas o Omega Pharma. Tot i això, mai va guanyar res i va dedicar la seva trajectòria a ajudar els seus líders i a col·laborar amb el seu equip. Per fer-nos una idea de la seva rellevància podem destacar que va prendre part en tres Tours de França, tres Vueltas a Espanya i vuit Giros d’Itàlia. Actualment és director esportiu de l’equip Education First.

Per la seva banda Tom Southam, va compartir equip amb Charly durant tres anys a Itàlia i també participacions en dos mundials de ciclisme en ruta. Actualment escriu i col·labora amb prestigioses publicacions ciclistes.

Amb el carnet de la biblioteca podeu accedir a aquest llibre i descarregar-vos-el des de la plataforma eBiblio:

  • Com fer-se el carnet per accedir a eBiblio
  • Descarrega’t Gregario a la plataforma eBiblio

Un complement ideal per aquesta lectura és el visionat del documetal Gregarios: los maravillosos perdedores (Wonderful losers: a diferent world en la seva verió original) realitzat pel director lituà Arunas Matelis l’any 2017.

Una pel·lícula ‘minimalista’, en la qual el so i les vivències cobren protagonisme per damunt de les paraules dels protagonistes. Entre els quals destaquen ciclistes com Chris Anker Sorensen, Paolo Tiralongo, Joh Van Emde o Svein Tuft.

Aquest multipremiat film es pot veure a la seva web oficial (https://www.wonderfullosers.com/), previ pagament, o en plataformes com Movistar. A continuació us deixem el tràiler:

Tràiler del documental

Altres propostes sobre gregaris:

Spro_3