2 d’abril, Dia Mundial de l’Autisme

2 d’abril, Dia Mundial de l’Autisme

En motiu del Dia mundial de l’Autisme us oferim un seguit de recursos que faciliten l’accés a la lectura a infants que presenten aquest trastorn i una novetat editorial sobre el tema.

Un de cada deu mil infants es diagnosticat cada any amb TEA (Trastorn de l’Espectre Autista). Un trastorn del neurodesenvolupament que afecta a algunes habilitats socials i de comunicació. En molts casos, aquestes afectacions en el dia a dia fan que sigui considerada com a discapacitat.

Els nens i nenes amb TEA necessiten materials adaptats per accedir a la lectura com ho són els llibres adaptats a Sistemes Pictogràfics Augmentatius i Alternatius de comunicació o Lectura Fàcil. 

  • Accediu a lectures adaptades Lectura Fàcil en aquest enllaç.
  • Accediu a contes adaptats a Pictogrames en aquest enllaç.
Coberta nen rere la finestra TEA Comanegra - 2 d'abril, Dia Mundial de l'Autisme

Una altra manera de normalitzar la discapacitat i aquest trastorn en concret són les lectures on el protagonista és un infant amb TEA. Un bon exemple és el conte publicat per Comanegra:

El nen protagonista d’aquest conte, en Tom, té por de tot allò que l’envolta i es tanca en el seu món interior:

“… Visc enmig de la selva. La selva m’espanta. Hi ha massa coses movent-se pertot arreu. Massa sorolls. Tot és massa desconegut. és allò desconegut, el que m’espanta…”

I només deixa oberta una petita finestra a l’exterior.

“… Així que vaig decidir deixar-hi una finestra. Només una i no gaire gran. Una finestra a aquell món que em fa por però que també m’agrada, a vegades…”

Dins la cabana que ha construït al seu voltant hi guarda tot allò que s’estima. Dins la seva cabana se sent segur, allà dintre els sorolls no li fan mal a les orelles… Però tot aquest món un dia canvia, quan una algú li pren la seva baldufa.

Anne-Gaëlle Féjoz, l’autora ens descriu un món des de l’aïllament, la solitud, la incomunicació que pateixen els nens i nenes amb Trastorn de l’Espectre Autista (TEA). Un món que costa molt d’entendre des de l’altra banda de la cabana i que amb aquest conte podem arribar a intuir.Les il·lustracions de Dani Torrent transmeten molt bé l’angoixa del Tom, les seves pors , els seus sentiments… Juga amb el contrast de colors amb el blanc de l’interior del seu món i l’exterior carregat de color i combina diferents punt de vista del lector-observador que redimensionen els sentiments del protagonista amb imatges en primer pla i d’altres on es veu molt petit rodejat d’un gran món exterior.

  • Accediu a més contes amb protagonistes amb TEA en aquest enllaç.
coberta 1 fill inesperat i 1 sofa Gemma Vilanova Comanegra - 2 d'abril, Dia Mundial de l'Autisme

Adreçat també a les famílies o professionals interessants en aquest trastorn, recentment s’ha publicat el llibre:

Una història personal que narra a través de les seves vivències l’experiència de tenir un fill amb TEA:

“…ningú s’espera tenir un fill amb el trastorn de l’espectre autista. I un sofà perquè quan el Josep era més petit era, i continua sent, molt mogut, anava amunt i avall per la casa i sovint li deien “Josep, al sofà!”. Abans de saber que escriuria un llibre sobre ell vaig pensar que si algun dia, ho feia el titularia ‘Josep al sofà’, i així va quedar la cosa…”

Fishwoman